Магазин

Иако богате угљеним хидратима, ове намирнице су заправо веома здраве

Угљене хидрате већ годинама бије лош глас, највише због тога што се везују за добијање телесне масе, дијабетес типа 2 и многа друга здравствена стања. Међутим, намирнице богате хидратима не морају нужно бити нездраве, а понајмање искључене из исхране.
Иако богате угљеним хидратима, ове намирнице су заправо веома здраве© Canva / rimmabondarenko

Велики број људи сматра да су угљени хидрати веома штетни, а овакво предубеђење постоји са разлогом - управо се овај макронутријент често повезује са добијањем нежељених килограма, повишеним ризиком од развоја дијабетеса типа 2 и многих других обољења. Истина је потпуно другачија: не само да угљени хидрати нису главни кривци за све наведено, већ су они и веома корисан и здрав макронутријент који је итекако пожењан у исхрани.

У којим се све здравим намирницама садрже угљени хидрати?

Киноа - богата хидратима, идеална за физички активне

Семе киное је посебно постало популарно међу људима који теже здравој исхрани, а иако класификована као псеудожитарица, она се припрема на исти начин као и већина житарица. Осим угљеним хидратима, којих од укупне порције чини чак 70 процената, киноа је богата и протеинима, влакнима и многим минералима, па је посебно препоручљива људима који су физички активни.

Овсене пахуљице - чувају срце и снижавају ниво холестерола

Овсене пахуљице су веома здраве, нарочито уколико се конзумирају целе, несамлевене. Попут киное, и овсене пахуљице садрже око 70 процената угљених хидрата, додуше у сировом облику, а одличан су извор и многих витамина, минерала и антиоксиданаса. Овсене пахуљице од других житарица издваја и посебна врста влакана, бета глукан овса, а намирница се препоручује свима који имају проблема са кардио-васкуларним системом, повишеним холестеролом или дијабетесом типа 2.

Хељда - одлична за регулисање нивоа шећера у крви

Као и киноа, и хељда се сврстава у категорију псеудожитарица, која у сировом стању садржи чак 75 процената угљених хидрата. Будући да су хидрати основни извор енергије, хељда је идеална за све који су физички активни. Захваљујући високом садржају протеина, влакана и антиоксиданаса, она се показала и као веома корисна у очувању здравља кардио-васкуларног система, а поред тога и у регулацији нивоа шећера у крви.

Батат - ризница витамина која штити од слободних радикала

Батат, односно слатки кромпир је тек недавно постао популаран у исхрани, нарочито на нашем подручју. Овај кромпир необичног изгледа и упадљиво наранџасте боје је, осим што је сладак, и веома здрав: он је богат витаминима А и Ц, калијумом и антиоксидансима који сви заједно штите организам од штетног дејства слободних радикала. 

Поморанџе - штите од камена у бубрегу и анемије

Поморанџе су једно од најомиљенијег цитрусног воћа свих генерација, али је прва асоцијација на њих велика количина витамина Ц, Б и калијума. Међутим, оне су богате и угљеним хидратима и влакнима. Редовним конзумирањем поморанџи се може побољшати здравље срца и смањити вероватноћа појаве камена у бубрега, као и побољшати апсорпција гвожђа из исхране. Стога се оне посебно препоручију људима који пате од анемије.

image