Откривено како две врсте чоколаде могу да утичу на дијабетес типа 2 - једна штити много више
Конзумирање најмање пет малих порција тамне чоколаде сваке недеље може смањити ризик од развоја дијабетеса типа 2 за 21 одсто - штавише, како се конзумирање тамне чоколаде повећало са једне на пет порција, тако су се повећале и њене користи, показало је истраживање.
Међутим, пре него што почнете да уживате у целој табли црне чоколаде, имајте на уму да једна порција износи 28 грама, као и да то мора да буде тамна чоколада да би било позитивног дејства. На пример, исте количине млечне чоколаде нису донеле добре вести, већ супротан ефекат: Конзумирање млечне чоколаде у тој количини је било повезано са прекомерним повећањем телесне тежине, што је кључни фактор у развоју дијабетеса типа 2.
Учесници студије испуњавали су упитнике за храну сваке четири године током периода од 25 година. Истраживачи су затим погледали утицај тамне чоколаде, млечне чоколаде и укупну потрошњу чоколаде међу преко 111.000 љубитеља чоколаде.
Након прилагођавања фактора ризика у исхрани и начину живота, истраживачи су открили да су они који су јели најмање пет порција од 28 грама недељно било које врсте чоколаде показали 10 одсто нижу стопу обољења дијабетеса типа 2 у поређењу са онима који су ретко или никада јели чоколаду.
Међутим, када се узму у обзир врсте чоколаде, подаци нису показали значајно смањење ризика од дијабетеса када се конзумира млечна чоколада. С друге стране, људи који су јели најмање пет порција тамне чоколаде недељно показали су очигледно мањи ризик од дијабетеса типа 2 и нису искусили дуготрајно повећање телесне тежине.
Зашто је једна врста чоколаде боља
Тамна и млечна чоколада имају сличне нивое додатог шећера, масти и калорија, али најважнија разлика је у томе што црна чоколада садржи више какаа, тврде аутори студије.
Какао је сирова и мање обрађена врста чоколаде и садржи највише флаванола, тако да што је већи проценат какаа наведен у састојцима црне чоколаде, то значи да има више флаванола. Они делују као антиоксиданси и смањују упале које могу изазвати или погоршати хронична стања као што су болести срца и дијабетес.
"Биоактивна једињења у какау која се називају флаваноли истакла су се у студијама на животињама и малим експерименталним студијама на људима, где би се побољшала осетљивост на инсулин и смањио оксидативни стрес и упале, а све су то компоненте у патофизиологији дијабетеса", рекао је др Несторас Матиоудакис, директор Програма за превенцију и едукацију о дијабетесу у Балтимору, преноси Си-Ен-Ен.
"Тако да је вероватно да би висок садржај флавоноида у тамној чоколади могао имати корисне ефекте", закључио је.
Све већа брига за здравље
Вести о овом обољењу на глобалном ниову су прилично поражавајуће - студија из јула 2023. процењује да би могло бити најмање 1,31 милијарду случајева обољења од дијабетеса до 2050. године, у односу на забележених 529 милиона случајева у 2021. години.
Главни узроци укључују нижи ниво физичке активности, употребу алкохола/дувана и лошу исхрану, укључујући превелику зависност од ултра обрађене хране.
Опсервациона студија објављена у септембру открила је да сваки пораст од 10 одсто ултра прерађене хране доводи до 17 одсто веће шансе за развој дијабетеса типа 2. Чоколада може лако да спада у категорију ултра-обрађених намирница, па се поставља питање: Да ли би лекар заиста предложио да пацијент са ризиком од дијабетеса типа 2 поједе било коју чоколаду, чак и ако је тамна?
"Чоколадни производи су слаткиши и садрже шећер, тако да не подстичем људе да конзумирају чоколаду ради боље контроле глукозе, а нисам сигуран да бих то урадио само на основу резултата ове студије", рекао је Матијудакис, који није био укључен у истраживање.
"Предложио бих алтернативне изворе, посебно тамно бобичасто воће као што су боровнице, купине и нар, јабуке и чај", рекао је он. "Црвено вино такође садржи флаваноле, али опет, не бих препоручио ни вино онима који имају ризик од дијабетеса типа 2." Ако нисте љубитељ чоколаде, вероватно је најбоље да се одлучите за здравије изворе флавоноида. Међутим, ако не можете да живите без коцкице чоколаде, покушајте да то не буде више од 28 грама тамне чоколаде.