Магазин

На списку најбољих јела која су туристи пробали у иностранству је и једно балканско

"У коју сте се храну заљубили када сте посетили другу земљу и сада је једете регуларно" - питање је које је на једној друштвеној мрежи покренуло лавину коментара. У мору фаворита туриста посебно место заузео је и један балкански специјалитет.
На списку најбољих јела која су туристи пробали у иностранству је и једно балканско© Canva / ENESFİLM

Дегустрирање специјалитета локалне кухиње једна је од омиљених занимација свих туриста, јер какво је то путовање ако се не испроба све што да земља нуди. Нека јела оставе снажан позитиван утисак на туристе, а нека остану заувек омражена, али, шта је ту је - не може се све допасти свима. Ипак, одређена јела националне кухиње на већину туриста остављају веома позитиван утисак.

Багет и путер су најбоље што Француска има да понуди

Француски багет је толико добар да је заслужено стављен на списак Унеско светске баштине. Неки воле да га премажу маслацем како би обогатили укус, а неки да га једу уз мало сира и црвеног вина. "Правим багет и код куће и то скоро сваки викенд", навео је један од корисника Реддита који је посетио Француску. 

Пастел де Ната је један од најбољих португалских дезерата

"Након моје прве посете Лисабону о дезерту Пастел де Ната маштам сваки дан", поделио је своје искуство корисник Реддита. Ове куглице, споља хрскаве а изнутра кремасте, најчешће се праве уз додатак цимета и ваниле и заштитни су знак Португала, а поготово Лисабона, чије су улице преплављене њиховом аромом.

Ајвар је заштитни знак Балкана

Нема те особе која је посетила неку од земаља Балкана, а да је остала равнодушна на ајвар. Овај локални специјалитет који се традиционално припрема крајем лета од печених паприка и патлиџана налази се на високом трећем месту чак и на списку најбољих сосева на свету, где му друштво прави и српски урнебес, који је на 25. месту.

Шпагете карбонара су најбоље италијанско јело

Иако је многима прва асоцијација на Италију пица, туристи који су учествовали у дебати на Реддиту тврде да су штагете карбонара на њих оставиле много јачи утисак. "Први пут сам карбонару пробао на одмору у Италији и сигурно је нећу јести нигде другде, јер знам да никада неће бити тако добра као тамо", поделио је своје искуство један туриста. 

Пан кон томате је специјалитет који је прославио Шпанију

Пан кон томате је једноставно, а преукусно јело које потиче из Шпаније. У питању су препечене кришке хлеба прекривене парадајзом, за које туристи једногласно кажу да су најбоље што су у Шпанији пробали. "Волим да додам и мало уља са чили папричицама, тако је пан кон томате још укуснији", навео је један корисник Реддита. 

Хагис препоручују они који су посетили Велику Британију

Хагис се традиционално припрема од овчијег срца, желуца и плућа, а ово јело је заштитни знак лондонских ресторана. "Пробао сам хагис када сам први пут посетио Лондон и било је невероватно укусно. Нисам очекивао да ће ме ово јело овако одушевити", пренео је Дејли искуство једног светског путника.

Буфало крилца обавезно морају пробати они који планирају да посете Америку

Велики број позитивних критика покупила су и буфало крилца, специјалитет који је нарочито популаран у Сједињеним Америчким Државама. "Од када је моја бака из Вијетнама допутовала у Америку да нас посети, буфало крилца постала су њено омиљено јело", навео је један корисник Реддита, кога су подржали и многи други.

Онигири је заштитни знак јапанске кухиње

Онигири су пиринчане куглице пуњене лососом и умотане у алге, које се традиционално припремају у Јапану. "Од када сам их пробао, спремам их и сам код куће једном недељно. Волим да додам и мало мајонеза унутра, да укус буде богатији", стоји у коментару једног од корисника ове друштвене мреже.

image
Live