Магазин

Објављена листа "најгорих српских јела", а пихтије нису прве

Популарни портал за гастрономију, Тејст Атлас, недавно је објавио листу "најлошије рангираних српских јела" а тај "суд" су донели корисници овог сајта. Многи би очекивали да пихтије заузимају прво место "међу најлошијим", јер их многи не воле и колутају очима кад их виде на трпези, али изненађујуће, људима се баш не свиђа једно јело које се везује за Војводину.
Објављена листа "најгорих српских  јела", а пихтије нису прве© Rumman Amin/unsplash

У последње време могли смо да приметимо да се многи наши специјалитети и пића налазе на самом врху гастрономских листа - комплет лепиња је проглашена за најбољи доручак на свету, такође, српски сир се нашао на листи 50 најбољих сирева на свету, док се четири алкохолна пића из Србије налазе у првих 30. Овакве похвалне листе су добиле и своју противтежу, те је објављен и списак најлошије рангираних српских јела према корисницима сајта Тејст Атлас.

Прво место припало је резанцима са маком - дезерту из Војводине. У опису пише да некада се сматрало богатим и укусним оброком, а данас представља штедљиво, али омиљено јело које се ужива као слатко главно јело или заситан десерт. "Победник" ове не тако славне листе, има оцену 3.1.

Следе их пихтије - јело које се прави од јефтинијих делова свињског меса као што су глава, коленица. Месо се често кува заједно са бибером, црним луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане толико мекано да отпада од кости. Заједно са темељцем, месо се ставља у чиније које се затим остави да се охлади а јело желатинасте текстуре, спремно је када се стегне. Служи се као предјело, уз туршију и чашицу ракије. Oцењене су са 3.2.

На трећем месту је лесковачка каурма или спржа која се спрема од меса и изнутрица и овај зимски специјалитет је добио оцену 3.3.

Ево како изгледа целокупна листа:

1. Резанци с маком
2. Пихтије
3. Лесковачка кавурма
4. Попара
5. Лења пита
6. Рибљи паприкаш
7. Српска салата
8. Проја
9. Дуван чварци
10. Маковњача
11. Пребранац
12. Свадбарски купус
13. Чорбаст пасуљ
14. Слатко од јагода

На сајту се наглашава да се рангирање хране заснива на оценама публике Тејст Атласа, са низом механизама који препознају кориснике и који игноришу ботове као и оцене засноване на патриотизму и национализму.

image