Магазин

Одећа на дан - мода на изнајмљивање

Ако Кејт Мидлтон носи изнајмљену хаљину, зашто не бисмо и ми? До скоро је услуга изнајмљивања била најзаступљенија на тржишту некретнина и ауто индустрији, међутим, на ред је дошла и мода. У протеклих неколико година, постепено се развијају бизниси који се искључиво баве рентирањем одевних комада.
Одећа на дан - мода на изнајмљивање© Pexels/Ksenia Chernaya

Уочи празника, повода за дотеривање је све више – прославе, пословне вечере, велика породична окупљања... Делује као да је ово период када се највише купују ''фине ствари,'' које се, нажалост, веома ретко носе. Осим што ово није најбољи избор за новчаник, показано је да прекомерна куповина текастилних производа изузетно утиче на екологију.

Бизнис изнајмљивања одеће није потпуни новитет. Најчешћи комади који се годинама изнајмљују су венчанице, прави симбол скупоцене хаљине која се само једном носи. У свету је већ дуго популаран тренд изнајмљивања луксузних дизајнерских комада за оне љубитеље моде које не могу да приуште куповину ових производа који коштају и по неколико хиљада евра. Ова индустрија постаје све популарнија и сада многи изнајмљују одећу не само за свечане прилике, већ и за сваки дан.

Постоји неколико начина да се гардероба ''позајми''. Могуће је директно ступити у контакт са различитим корисницима оваквих услуга и тако разменити одећу, или се комади добијају од предузећа које изнајмљује производе модних кућа са којима сарађују.

Цене зависе од самог производа, али и од дужине времена изнајмљивања. Поред дизајерских комада, брендови попут Х&М-а су увели ову опцију у неколико земаља широм света. Када се изнајмљује одећа луксузних модних кућа, цена сигурно неће бити иста као и Х&М комад, али ће зато бити много нижа од продајне. На пример, једна од платформи која се бави изнајмљивањем дизајнерске одеће нуди ''Пако Рабан'' хаљину од скоро три хиљаде евра на зајам од четири дана за око 250 евра.

Познате личности су од недавно почеле да се придружују овом покрету. Кејт Мидлтон, принцеза од Велса, је раније овог месеца носила изнајмљену хаљину бренда ''Солас Лондон (Solace London)''. Изнајмљена је за око 80 евра, а оригинална цена је око 400 евра.

Ако неко може да приушти скупе комаде, попут једне принцезе, зашто би се определио за изнајмљивање одеће? С обзиром на велико загађење које прузрокује текстилна индустрија, многи одлучују да изнајмљују одевне комаде како не би доприносили проблему прекомерне куповине. Трендови се брзо мењају, а квалитет одеће (чак и дизајнерске) почиње да опада, како би се што више производило за што мање времена. Да би процеси били бржи, користе се изузетно штетне хемикалије за материјале, а фабрике најчешће нису етички коректне.

Изнајмљивањем се смањује потражња за новим стварима, које се ретко носе након што су купљене (у неким случајевима се чак никада не изваде из ормара). Сматра се да ако овај еколошки модни тренд настави да расте, заједно са развојем индустрије половне одеће и побољшањем издржљивости текстилних материјала, може направити значајну промену у индустрији у наредних десет година.

image