
Не сме се мешати металном кашиком и остали митови о меду - шта је истина, а шта заблуда

Поједини инфлуенсери на друштвеним мрежама тврде да додавање меда у врућ чај, кафу или друге топле напитке уништавају његова корисна својства. Ипак, стручњаци за исхрану се не слажу са овим тврдњама: "На интернету и друштвеним мрежама има много дезинформација о меду", каже Џули Стефански, дијететичар.
Разни митови круже мрежама, те је добро да имамо на уму и реч нутрициониста.
Мит: Сирови мед је здравији од обичног меда
Сирови мед, који се продаје у специјализованим продавницама и код локалних пчелара, углавном није термички обрађен нити филтриран. Иако се често верује да је здравији од обичног меда, мало је доказа који то потврђују.
"Сирови мед може да садржи полен и мале количине активних супстанци попут ензима и биљних антиоксиданата, али истраживања нису потврдила да ове материје имају значајан утицај на здравље", каже нутрициониста.
Иако неки бирају сирови мед због антиоксиданата, њихова количина није довољна да би значајно утицала на опште здравље.

Мит: Додавање меда у врућ чај ослобађа токсине
На друштвеним мрежама многи тврде да се додавањем меда у топлу воду или загревање изнад 140 степени ослобађају токсини. Овај мит вероватно потиче из ајурведске медицине, али нема научних доказа који га подржавају. Не постоји случај да је неко отрован додавањем меда у чај или кафу, сматрају стручњаци.
Мит: Не сме се мешати металном кашичицом
Коришћење металне кашичице неће уништити мед, нити је неопходно користити посебну дрвену кашику. Према мишљењу страучњака, неки метали, попут сребра могу разложити неке компоненте меда, али је то у пракси безначајно. Већина људи не користи сребрне кашике за мешање меда, тако да ово није забрињавајуће, закључују.
Мит: Мед ће излечити ваше алергије
Ограничени докази сугеришу да мед помаже код неких алергија. Потребно је више истраживања да би се подржала ова открића, али сам мед вероватно неће зауставити сезонске алергије.
Мит: Мед је здравија алтернатива за шећер
Мед се често користи у здравим рецептима уместо шећера, али то не значи да је значајно бољи за организам.
"Без обзира да ли је заслађивач природан, попут меда и воћног шећера, или рафинисан, као што су бели шећер и кукурузни сируп, све су то угљени хидрати. Организам их прерађује у шећер у крви пре него што их складишти или користи као енергију", објашњава дијететичат Стефански и додаје: "Иако је мед укуснији од шећера, важно је не преувеличавати његове здравствене користи", пише Вери Вел Хелт.