Магазин

Кашичица меда пред спавање може решити проблеме са несаницом

Богат витаминима, минералима, аминокиселинама и антиоксидансима, мед је у народу познат као универзални препарат који лечи и прехладу и стомачне проблеме, па и вирусне инфекције. Сада су научници открили још једно благотворно дејство меда: само једна кашичица пред спавање може значајно побољшати квалитет сна.
Кашичица меда пред спавање може решити проблеме са несаницом© Canva / Davizro

Захваљујући вишедеценијским истраживањима, научници су установили да овај пчелињи производ изврсног укуса није само здрава замена за слаткише, већ да он поседује и антибактеријска, фунгицидна и својства за стимулацију имуног система. Али, то није све: истраживачи су у последњој научној студији открили да мед има веома позитиван учинак и на сан, односно његов квалитет.

Експеримент потврдио да мед побољшава квалитет сна

Како би потврдили (или оповргли) своје претпоставке, шпански научници су окупили групу од 700 добровољаца узраста од 40 до 55 година који су се жалили да имају неправилан сан: тешко заспу или се током ноћи неколико пута буде без икаквог разлога. Свакоме од њих они су "преписали терапију" медом, према којој су у периоду од три месеца свако вече пред спавање учесници јели кашичицу меда са мало топле воде.

Након експерименталног периода, научници су испитали учеснике и установили да се код 650 испитаника квалитет сна значајно побољшао: брже су тонули у сан након одласка у кревет, мање су се будили током ноћи, а ујутру су устајали са више енергије и ведрији. Преосталих 50 испитаника се још на самом почетку експеримента предомислило због бојазни да ће се мед негативно одразити на њихову линију, те њихови одговори нису узети у обзир.

Мед "чисти" крвну слику и побољшава метаболизам

Навику буђења током ноћи, аутори истраживања су објаснили тиме да је мозгу потребан гликоген - полисахарид који стимулише надбубрежну жлезду да лучи адреналин и кортизол, а уколико у организму постоји његов дефицит, јавља се немир, услед чега се организам буди. Управо је мед извор гликогена, а његовом конзумацијом пред спавање се ниво овог полисахарида нивелише, чиме се регулише и миран сан.

Такође, мед је и одличан за регулацију триглицерида - масноћа које се налазе у крви и које су један од основних извора енергије. Велики ниво триглицерида у крви доводи до стања појачане узбуђености, али и срчаних обољења, па се мед препоручује и као природна терапија против за кардио-васкуларне пацијенте  и оне који имају генетске предиспозиије за развој болести срца.

За крај, кашичица меда пред спавање ће убрзати и метаболички систем захваљујући ефекту термогенезе - телом ће брже прострујати крв што ће повећати телесну температуру и убрзати сагоревање масних наслага. Ово очигледно они 50 добровољаца из експеримента није знало, иначе не би тако лако одустали из страха да ће добити који килограм.

image