
У Русији почиње Масленица: "Најукуснији" празник чији су заштитни знак палачинке

Рускиње су познате као изузетне домаћице, којима и најзахтевнија јела успевају из прве. Када је реч о палачинкама, њих припремају практично затворених очију, што не изненађује, јер се за празник Масленица, који пада последње недеље пре Великог поста, на трпези оне просто морају наћи свих 7 дана.
Најчешће су палачинке (или, како их Руси зову, бљини) филоване слатким намазима попут џема, мармеладе, меда или кондензованог млека које има широку примену у руској кухињи, док поједине домаћице пуштају машти на вољу и за палачинке припремају најразличитије комбинације надева, како слатких, тако и сланих.
Обележавање Масленице у Русији: Празнику посвећене бројне манифестације широм земље
Масленица се обележава широм Русије: у великом броју градова традиционално се организују различите манифестације, а прославу подржавају и бројне културне институције. Москва ће у наредних неколико дана бити богатија за више од 30 локација посвећених празнику, на којима ће посетиоци моћи да уживају у забавном програму - музици, игри, спортским и гастрономским програмима.

Њој у част одржавају се и бројне културне манифестације: поводом празника се у музејима одржавају тематске изложбе за децу и одрасле, док се на бројним трговима широм Москве и других градова традиционално спаљује фигура Масленице, уз игру и песму, у духу прошлих времена. Сви посетиоци имају прилику и да на штандовима испробају специјалитет домаће кухиње - палачинке са најразличитијим надевима.
И Путин и председничка администрација обележавају Масленицу
Да је Масленица неодвојиви део руске традиције доказује и чињеница да се она обележава и у администрацији председника Русије, Владимира Путина, као и у парламенту. Кувари државног врха ће, како преноси ТАСС, ове године током празничне недеље испећи више од 35 хиљада палачинки, како би свако могао да омасти прсте.

На кремаљском менију наћи ће се гастрономске делиције попут палачинки са сиром и сланом карамелом, црне палачинке са димљеном павлаком, као и танке палачинке са млевеним месом и тартар сосом. Гурмани са државног врха оваквим специјалитетима ће тешко моћи да одоле, будући да ове комбинације просто милују непце.
Историја Масленице и зашто су палачинке заштитни знак овог празника
Масленица је други најпопуларнији празник у Русији, одмах иза Нове године. Масленична недеља почиње тачно недељу дана пред Велики Ускршњи пост, односно 56 дана пред Ускрс. Сваки дан Масленичне недеље има свој назив и ритуале, а народно веровање каже да ће само тако година бити успешна, а све жеље - испуњене.

Откуд то да су баш палачинке постале традиционално јело током Масленице? Одговор лежи у древној историји: палачинке су од давнина представљале сунце (јер су округле и жуте), а према предању, наши преци су се клањали богу сунца, коме су, у знак захвалности за топлоту и светлост приносили палачинке.
Слатке или слане - палачинке су незаобилазан део празничне трпезе
Међу нешто егзотичнијим слатким надевима за палачинке су и маскарпоне са јагодама, ситан сир са сувим грожђем (који је доста сличан посластици пасха, која се традиционално у Русији припрема за Ускрс), док они који воле тропско воће неретко припремају и фил од манга, маракује или папаје, наравно, ако се добро помуче да их зими нађу.

Када је реч о сланим надевима, ту је лепеза још шира: печурке са луком, надев од говедине, свињетине или пилетине. Често су на трпези и палачинке са кавијаром (црвеним или црним), лососом и козицама, док они који преферирају поврће палачинке филују надевом од патлиџана, шпаргле или спанаћа. Да има понешто за свакога.