Магазин

Цела Русија слави Масленицу, "најукуснији" празник у години

Масленица се у Русији традиционално традиционално обележава у недељи која претходи Великом Ускршњем посту, а сматра се и да је један од "најукуснијих" празника у години. Славље уз палачинке, такмичења и народне обичаје траје свих 7 дана, а народ ову прилику користи да се и наједе и провесели. Како Масленицу Руси славе ове године?
Цела Русија слави Масленицу, "најукуснији" празник у години© РИА Новости / Алексей Майшев

Осим што се на менију сваке домаћице, кафеа и ресторана налазе палачинке у хиљаду и једном облику, у духу празника Масленица у руским градовима су организоване и бројне манифестације. Овај празник посвећен доласку пролећа један је од најдужих, прославља се чак недељу дана, али и један од највеселијих, јер је испуњен бројним традиционалним манифестацијама које су прилагођене данашњем времену.

@rtbalkan Ovo je jedan od najpopularnijih običaja u Rusiji. 🇷🇺🥞🥘 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #rusija #zanimljivosti #foryou #maslenica #običaj #praznik #palačinke #priroda #trending #foryoupage #fypシ♬ original sound - RT Balkan

Како прослава Масленице изгледа данас

Обележавање Масленице одувек је било испраћено бројним традицијама, које су се са временом незнатно модификовале и прилагодиле савременом начину живота. И поред тога, већина њих задржала је суштину - да се сви посетиоци прославе добро проведу и забаве обучени у народне костиме и ношње и наједу сласних, тек испечених палачинки.

Неки од обичаја који се и дан данас поштују јесу и пењање на дрвени стуб на чијем се врху налазе необични поклони, као и паљење страшила које се зове Масленица, по коме је и сам празник добио име. Овај обичај који је потекао још из паганских времена означава да је зими напокон дошао крај и да је на прагу дугоочекивано пролећно време.

Тргови и паркови украшени у част празника

Будући да се руски народ са великим поштовањем односи према народним традицијама и празничним обичајима, њихова прослава је увек испраћена и адекватном декорацијом. Највећи тргови и паркови Москве и других градова украшени су у духу Масленице, а многобројне декоративне поставке које су "никле" на територији градова радују како малишане, тако и одрасле.

Јелке на Црвеном тргу у самом срцу Москве, као и многобројним престоничким парковима, украшене су "од главе до пете" трачицама у бојама Масленице. Испред Историјског музеја који краси плато поред Кремља налазе и бројни штандови на којима се посетиоци могу почастити врућим палачинкама. Они који више воле активан одмор могу се опробати и у разноразним друштвеним играма или научити традиционалне руске плесове.

Историја Масленице - од паганског обичаја до верског празника

Масленица је други најпопуларнији празник у Русији, одмах иза Нове године. Масленична недеља која почиње тачно недељу дана пред Велики Ускршњи пост, односно 56 дана пред Ускрс, последња је прилика за весеље и богато, мрсно ручавање.

Кроз историју Масленицу су неколико пута покушавали да искорене, али сваки пут безуспешно: људи су и даље са нестрпљењем ишчекивали последње зимске дане и Масленицу, оглушујући се на све казнене мере и забране које су у то време биле на снази.

С почетка 18. века црква је престала да обраћа пажњу на прослављање Масленице, да би је нешто касније чак и признала - ограничивши намирнице које су дозвољене те недеље и време трајања на једну седмицу, при чему сваки дан има свој посебан назив.

Сваки дан Масленичне недеље је посебан

Први дан Масленичне недеље је "Сусрет". Тог  дана домаћица куће мора испећи велику палачинку (бљин, како је називају у Русији), богато је подмазати маслацем и дати као милостињу ономе коме је потребно, или бакама у цркви. Што је палачинка већа и маснија, то ће година бити боља за чланове породице.

Други дан је "Флертовање". По традицији овог дана млади се скупљају у кући било које неудате девојке из друштва, а током велике и богате вечере "баца се око" на некога од гостију. Упознавање током Масленичне недеље увек је добар знак.

Трећи дан је "Лакомка", и он пролази у кругу женине породице. У среду свака брижна мајка може да утиче на личну срећу своје ћерке, и према руској традицији, њеног изабраника позове на палачинке. Што више мушкарац поједе - то ће срећнији, богатији и дужи брак имати.

Четвртог дана је "Весеље". Овај дан треба провести ван куће и уживати у зимским чаролијама. Онима који живе у пределима без снега не преостаје ништа друго него да уживају у шетњи или физичкој активности у природи, а идеално би било отићи ван града са породицом и пријатељима.

Петог дана је "Таштино вече" - тада се на "реванш" вечеру зове ташта, код које су заљубљени голупчићи били у среду. У случајевима када је у породици тензична атмосфера, ташта баш овај петак користи како би са младима изгладила односе.

У суботу је "Заовина седељка"и то је дан када муж коначно "предаје штафету" жени - сада је њен ред да искаже поштовање мужевљевој породици, а нарочито свекрви и његовим сестрама. Уколико их муж нема, у гости се зове сва ближа родбина или блиски пријатељи – жена се "одужити" мора.

Недеља је дан за "Испраћај".  Овај дан је и последњи дан пред Велики Пост, па је зато јако важно склонити и избрисати све лоше из живота, али и опростити онима који су се огрешили о нас. У Русији се на овај дан традиционално тражи опроштај за све грехове које смо некоме учинили.

image