Магазин

Златни глобус - награде за Кејт Бланшет, Стивена Спилберга и Едија Марфија

Овогодишња награда Златни глобус за многе је била изненађење, јер неки од фаворита попут Бреда Пита и Марго Роби, нису понели награде. Титула је очекивано отишла у руке Стивена Спилберга, а награда за Кевина Костнера је позитивно изненађење.
Златни глобус - награде за Кејт Бланшет, Стивена Спилберга и Едија МарфијаGetty © Amy Sussman

"Желим да знате да сам ја имала тако велике снове и очекивања као млада, али их је некако живот пореметио. Ова серија ми је дала нови почетак. Иако сте ме у серији убили на крају, ипак сте ми променили живот на милион начина", рекла је Џенифер Кулиџ (Jennifer Coolidge) на говору поводом добијене награде за споредну улогу у серији "Бели лотос" (The White Lotus) а њен говор је насмејао многе. Ова серија је добила награду и као најбоља у својој категорији.

Најбољи филм у категорији драме - је очекивано филм "Фабелманови", Стивена Спилберга, који је за овај филм добио и награду за најбољег редитеља.

Колин Фарел (Colin Farrell) је добио награду за најбољег глумца за улогу у филму "Духови острва" (The Banshees of Inisherin), а за исти филм награду је добио сценариста Мартин МекДона (Martin McDonagh). Као једно од изненађења је награда која је припала Кевину Костнеру за најбољу улогу у ТВ серији Јелоустон (Yellowstone). Са друге стране, Остин Батлер (Austin Butler) је добио награду за најбољу улогу у филму "Елвис".

Пол Волтер Хаузер (Paul Walter Hauser) је награђен за споредну улогу у серијалу "Црна птица" (Black Bird), а Кејт Бланшет као најбоља драмска глумица за улогу у филму "Тар" (Tár). Америчка глумица и певачица најновије генерације, Зендеја (Zendaya), освојила је награду за улогу у серији Еуфорија (Euphoria).

Награда за животно дело "Сесил Б. Демил (Cecil B. DeMille)", коју додељује холивудска асоцијација страних новинара припала је Едију Марфију. Награда се додељује од 1952. године, а названа је по првом освајачу награде, америчком филмском редитељу и продуценту.

Још једна почасна награда за "изузетан допринос телевизији на екрану или ван њега" награда "Kарол Бурнет", коју додељује холивудско удружење иностраних новинара, припало је сценаристи Рајану Марфију (Ryan Murphy).

Долазак глумица у свечаним тоалетама познатих модних кући увек је догађај за себе и у оквиру ове доделе награда. Међу најзапаженијим била је и наша глумица и манекенка Нина Сеничар, која је за ову прилику обукла плишану "Гучи" хаљину.

"Кућа змаја" (House of the Dragon) је проглашена најбољом драмском серијом, док је "Основна школа Абот" (Abbott Elementary) најбоља хумористичка серија.

За најбољи филм ван енглеског говорног подручја проглашен је филм "Аргентина 1985. године", а анимирани филм "Пинокио" је најбољи у својој категорији. 

image