Магазин

Златни глобус 2023. године: списак номинованих за 80. доделу награда

Мишел Вилијамс, Хју Џекмен, Бред Пит само су неки од номинованих за јубирлану 80. награду. Џена Ортега, телевизијски члан породице Адамс, најмлађа је номинована глумица икада за Златни глобус.
Златни глобус 2023. године: списак номинованих за 80. доделу наградаGetty © Frazer Harrison

Серија "Среда" номинована је у категорији најбољих серијала, а Џена Ортега која тумачи насловну улогу, званично је најмлађа номинована глумица икада. Међу најбољим ТВ серијама налази се серија "Круна", а Имелда Стонтон је за улогу у овој серији такође номинована као једна од најбољих глумица у ТВ драми.

У категорији награда за најбољу глумицу нашле су се Мишел Вилијамс, Кејт Бланшет и Виола Дејвис. Хју Џекмен и Остин Батлер, који је тумачио краља рока у филму "Елвис", номиновани су за најбоље мушке улоге.

Дугонајављивани филм "Вавилон" са Бредом Питом и Марго Роби, номинован је у категорији најбољи мјузикл/комедија, а Марго је номинована и за најбољу глумицу у комедији за улогу у овом филму. Колин Фарел и Ралф Фајнс, номиновани су за најбоље улоге у мјузиклу/комедији. 

За најбоље редитеље номиновани су очекивано, Стивен Спилбег за "Фабелманове" и Џејмс Камерун за наставак "Аватара" а међу номинованима је и Баз Лухран за филм о Елвису Прислију. Ова три филма нашла су се и у номинацији за филм године. 

Чини се као да је Тејлор Свифт одлучила да ове године покупи све могуће награде, а видећемо да ли ће јој припасти и награда за најбољу нумеру "Каролина" из филма "Тамо где ракови певају". Поред ње, номинована је Лејди Гага за песму "Држи моју руку" из филма "Топ ган - Маверик" и Ријана за песму "Подигни ме" из филма "Црни пантер - Ваканда заувек".

Златни глобус је награда која се од 1944. године додељује најбољим филмовима и телевизијским програмима. За номиноване је гласало 96 чланова, и по први пут 103 међународна гласача, који су одабрани из кругова међународних удружења, познатих страних филмских фестивала и професионалних новинара. Ова разнолика група гласача представља 62 различите земље широм света.

Додела 80. награде Златни глобус биће одржана 10. јануара 2023. године.

image