Магазин

Од мексичких плантажа до Царске Русије: Тајни пут чоколаде до руског двора

Од магичног напитка за шамане, преко делиције резервисане само за чланове царске династије Романов, па све до обичних становника - пут чоколаде од мексичких плантажа до Русије био је дуг и интересантан.
Од мексичких плантажа до Царске Русије: Тајни пут чоколаде до руског двора© Canva / margouillatphotos

Све до почетка 16. века, када су се на обалу савременог Мексика искрцали шпански конквистадори, за постојање какао бобица знали су само астеци. Овај народ користио је у прах самлевене бобице за припремање напитка чоколатл, чији се назив преводио као "горка вода". 

Чоколатл - магични напитак за астечке шамане

Чоколатл су смели да пију само шамани, вождови и истакнути војници - обичним смртницима није било дозвољено чак ни да прилазе посуди са напитком. А онда су 1519. године савремени Мексико посетили генерал Ернан Кортез и његови конквистадори, које су домаћини угостили напитком. 

Са тог путовања Шпанци су се вратили не само пуни успомена, већ и пуних џепова (или џакова) какао бобица. Ускоро је између две земље успостављена и континуирана трговина овом сировином, а Шпанци су почели да експериментишу и измишљају своје рецепте чоколаде.

Како чоколада доспела у Русију

Чоколада је у Царску Русију доспела за време владавине императорке Катарине Велике, претпоставља се са европских дворова. Владарка је највише волела да пије топлу чоколаду, а исту страст према овом "иновативном" напитку делили су и њени најближи чланови породице, сарадници и љубавници.

Григориј Потемкин, један од актера њених љубавних афера, наводно је пио и по четири, пет шољица кафе или чоколаде и то уз неку шунку или чак пилетину. На крају крајева, шта је он могао знати о том напитку и томе како се он конзумира, када није имао ко ни да га упути?

Са рафова маркета траво у књижевна дела

Све до 19. века чоколада је била резервисана само за најимућније становнике Царске Русије, а онда су почеле да се појављују повољније алтернативе, попут какао праха, за обичне грађане. Тада је овај напитак са рафова маркета постепено почео да се пребацује и у дела књижевника.

Чоколаду су наручивали јунаци приповетке "Нос" Николаја Гогоља и "Двојника" Фјодора Достојевског. У "Пролећним водама" Тургењева врућом чоколадом је био напуњен чајник, а рецепти за припрему овог ароматичног напитка појавили су се и у најпопуларнијој кулинарској књизи тог времена.

Од напитка до дезерта у табли

Све до 1828. године чоколада се припремала само као напитак - за овај слаткиш у чврстом облику заслужан је холандски хемичар Конрад Јоханес ван Хутен. Управо је он, усавршавајући производњу какао праха осмислио како да се из бобица какаа добије и уље.

Када би се то уље помешало да прахом и шећером, добро сјединило и оставило да се стврдне, добијао се производ који поприлично подсећа на данашњу чоколаду. У Русији је чврста чоколада заживела крајем 19. века, када су се отвориле и прве веће кондиторске фабрике.

image
Live