Магазин

Кекс "Јубилејноје" - Омиљена посластица свих Руса која је направљена у част династије Романов

Свака земља има свој препознатљиви кекс: у Србији је то "Плазма", у Француској - "Пти-бер", а у Русији - "Јубилејноје". Коју причу крије ова посластица и због чега се зове баш тако?
Кекс "Јубилејноје" - Омиљена посластица свих Руса која је направљена у част династије Романов© Youtube / Компас продакшн, Canva / Magic Tool

Кекс "Јубилејноје" је омиљена посластица свих ренерација - воле га и најмлађи и најстарији. Његова историја датира још из времена Царске Русије, односно 1913. године, када је једна московска кондиторска кућа одлучила да направи бисквит који ће симболизовати велики јубилеј.

Како се кекс "Јубилејноје" нашао на царском двору

Оригинални рецепт за овај кекс развили су и представили царској породици кондитори фабрике "С. Сиу и Ко", која је припадала француској породици Сиу, а која је била један од главних добављача царског двора. Повод је био и више него важан: династија Романов је прослављала значајан јубилеј - 300 година владавине Русијом. У та давна времена, овај кекс симболичног назива био је овалног облика, а на његовом паковању су били престављени портрети чланова императорске династије Романов.

Совјетска времена је требало "преживети"

Време Совјетског Савеза није погодовало опстанку ове посластице - почетком револуције фабрика је престала са радом, а социјалисти су одлучили да кексу премијум квалитета који су осмислили французи уопште није место у држави. Уместо њега, купцима су понуђени јефтинији и мање квалитетни супститути. Касније, 1967. године, за 50. годишњицу Октобарске револуције, кондиторска кућа доживела је препород претворивши се у "Бољшевик".

Те исте године бисквит "Јубилејноје" је поново почео да се производи у нешто другачијем облику и амбалажи. Популарност кекса је расла све више и више - већ 70-их година читаве палете достављане су у редове Совјетске Армије, како би војници увек имали нешто чиме би се засладили. За време Олимпијаде у Москви, 1980. године, фабрика је морала чак и да прошири производне капацитете како би за све госте престонице и спортисте било довољно кекса који је постао практично визит-карта земље.

Препознатљива амбалажа и дашак историје

Данас кекс "Јубилејноје" више није овалног, већ четвртастог облика, а на паковању су уместо портрета чланова династије Романов тек препознатљив назив и сличица бисквита. Међутим, укус и рецептура су (скоро) исти као и у она времена. Због чега? Понајвише јер се поједине намирнице које су се користиле у царска времена данас не производе. Његовој "печшаној" структури која се топи у устима не могу одолети ни најмлађи, ни они мало (или много) старији, а они који живе у иностранству о њему маштају сваки пут када испијају чај или кафу. 

image