Магазин

Трикови за негу биљака у кућним условима - вода од макарона уместо ђубрива

Вода од кромпира и макарона, измрвљене љуске јајета, кафа .... једноставни су начини да нашим биљкама додатно олакшамо зимски период и пружимо хранљиве материје
Трикови за негу биљака у кућним условима - вода од макарона уместо ђубрива© freepik/@ rawpixel.com

Опште је познато да током зиме биљке "спавају", јер недостатак сунчеве светлости и сув ваздух у становима услед грејне сезоне нису најидеалнији услови за њихов раст и развој. Иако већина биљака подразумева индивидуалан приступ и негу, више или мање заливања, редовну прихрану или посебне штапове од маховине за бољи раст, главни извор снаге за раст за све је сунчева светлост. Постоје и нека универзална правила за негу кућних биљака, која се могу применити на све "зелене љубимце", а постоје и неки једноставни а практични трикови који ће бити актуелни увек. Па, хајде да видимо како да нашим биљкама створимо савршене услове и током зиме!

Јутарња кафица са "зеленим љубимцима"

Кафа се, веровали или не, показала као идеална прихрана за биљке, будући да садржи у себи важне хранљиве састојке попут азота, калцијума, калијума и магнезијума. Нарочито је богата азотом, који подстиче раст стабла и чини га јачим, а новим изданцима даје јарку и засићену боју. Овај органски, а притом јако једноставан трик, нарочито је погодан за кућне мини руже, али и биљке у баштицама, попут хортензије и магнолије.

Љуска од јајета - извор калцијума

Вероватно вам никада не би пало на памет да љуске од јаја чувате, али, ево одличног разлога да то почнете да радите. Сигурно за доручак некада спремите омлет, кајгану или можда поширана јаја, а љуску баците у канту за отпатке - е па, нашли смо јој примену која ће итекако бити корисна. Довољно је да љуске просушите, измрвите и помешате са водом којом заливате биљке, и када дође време заливања, свој зелениш у стану обрадујете овим окрепљујућим раствором пуним калцијума и креча, који помаже регулацију киселости земљишта. Биљке ће вам бити захвалне.

Сирће за цветнице

Одређене собне биљке, нарочито оне које цветају, воле сирће. Киселина из сирћета убрзава раст коренског система али и помаже пупољцима да се брже развију, па ће сирће добро доћи да убрза процес раста. Помешајте кафену кашику сирћета са литар и по воде, коју ћете после користити за заливање једном у три месеца. Најважније - немојте претерати са заливањем.

Вода од макарона или кромпира, уместо ђубрива

Пошто је одсуство сунчеве светлости главни узрок недостатка хранљивих састојака, биљке се труде да што је могуће више повећају залихе скроба у својим плодовима и семенкама. Скроб је биљкама потребан због очувања глукозе, будући да при његовом недостатку оне аутоматски покрећу процес хидролизе, односно поновног разлагања скроба на молекуле. Зато уместо куповине посебних течних или чврстих ђубрива за биљке једноставно сачувајте воду од кувања кромпира или макарона, охладите је, а затим искористите да своје биљчице почастите скробом.

И биљке воле цереалије

Цереалије нису здраве само за нас, будући да су оне извор многих хранљивих материја, воле их и наше биљке. Зато уколико вам у тањиру након оброка остане нешто мало зрнастих остатака (од хлеба или каше, на пример) слободно без оклевања саспите остатке у саксију и само благо прекријте земљом са стране. Не морате исувише често, довољно је да једном месечно тако нахраните биљке.

image