Магазин

Микробиље у кућним условима - спој хобија и здраве исхране

На вашој трпези увек може бити сочан, здрав и свеж зелениш, а да не морате одлазити на пијацу или у супермаркет или имати читаву башту за њен узгој. Како? Микробиље можете лако узгајати чак и на симсу прозора у кухињи!
Микробиље у кућним условима - спој хобија и здраве исхране© freepik/devmaryna

Шта је микробиље и како се узгаја

Микробиље су млади, јестиви усеви поврћа или зелениша, узјагани на традиционалан начин, који се убирају већ након неколико дана, када се на стабљикама појаве први листови. Дакле, нису у питању нове, хибридне културе, већ исте оне које се могу пронаћи  на тезгама и рафовима, убране знатно раније.

Узгајање микробиља прилично је једноставно: не захтева готово никаква материјална улагања (осим семења и земље), једноставно је за одржавање (будући да се након сетве већ после неколико дана убира), а на све то, простора је потребно таман толико да ставите саксију или две. У кућним условима најбоље место за узгој је на симсу прозора или на тераси, на сунчаној страни, а уместо класичног заливања, биће довољно да земљу са садницама два до три пута дневно навлажите распршивачем.

Нема једноставнијег и економичнијег начина за добијање свежег, здравог и укусног зелениша током целе године.

Због чега је микробиље добро у исхрани

  • Додаје боју, текстуру и укус свим јелима, а притом садржи и већу количину минерала и нутријената од "одрасле", зреле биљке,
  • Богато је микроелементима који су одлични за прревенцију хроничних обољења
  • Садржи витамине А, Ц, Е, К, бета – каротен и лутеин, као и влакна
  • Помаже у борби са вишком килограма
  • Препоручује се за превенциију онколошких обољења, будући да многе врсте, попут броколија, садрже велику количину сулфорафана, за који су истраживања показала да успорава раст ћелија рака

Које микробиље можемо узгајати

Микробиље се може узгајати независно од врсте културе, иако се саветује да се за њихов узгој узима специјално семење, а не семње за узгој у баштама и пластеницима, будући да се такво семење често већ у фази паковања обрађује фунгицидима и инсектицидима, како би се заштитило од штеточина на отвореном.

Културе микробиља које можете узгајати су: ротквице, броколи, грашак, келераба, лук, спанаћ, босиљак, сунцокрет, пшеница и лан, док се због структуре листова не пропоручује узгој патлиџана, парадајза, кромпира и паприке.

image