Магазин

Да ли биљке могу угрозити здравље наших кућних љубимаца

Поједине биљке у својим стабљикама, листовима, па чак и цветовима могу садржати отровне супстанце по љубимце, нарочито псе и мачке, а могу довести до различитих реакција и здравствених проблема.
Да ли биљке могу угрозити здравље наших кућних љубимаца© freepik/freepik

Иако делују потпуно безазлено, поједине биљке могу представљати проблем за наше четвороножне крзнене другаре, нарочито када они крену да истражују околину и грицкају стабљике и листове. Зато, приликом одабира биљака које ће украшавати ваш животни простор, обавезно обратите пажњу на то да ли могу на било који начин угрозити здравља ваших љубимаца.

Наравно, то не значи да уколико имате биљке са овог списка треба истог трена да их баците, већ само да евентуално потражите друго место за њих и склоните их од радозналих шапа и њушки љубимаца.

Прва на овом списку биљака је алоја, која, иако је невероватно здрава за људе, љубимцима може изазвати бројне проблеме. "Алоин", горка супстанца из ове биљке код паса и мачака може проузроковати повраћање, дијареју, дрхтавицу и промене у боји урина, зато приликом гајења алоје поведите рачуна да она не буде на дохват шапа.

Дифенбахија, прелепа собна биљка изражених шара на листовима у својој стабљици садржи велике количине калцијум-оксата, који је познат састојак камена у бубрезима, а поред проблема са бубрезима које може изазвати код мачака, паса, па чак и кунића, у додиру са њеним соком долази и до иритација њушке, усне дупље и очију, као и повраћања. Ова биљка није опасна само по животиње, иако су код њих реакције доста израженије, већ и по људе, те када је пресађујете или орезујете листове, обавезно водите рачуна да вам руке буду заштићене. Исте симптоме као и дифенбахија, код животиња изазивају и све врсте филадендрона.

Спатифилум, једна од најучесталијих биљака у нашим домовима која својим белим листовима мами погледе, такође се налази на списку биљака које могу нанети штету здрављу ваших љубимаца. За разлику од неких биљака којима је по љубимце опасан само лист или цвет, спатифилум је у целости отрован, те је важно да га гајите на местима који су за крзнене другаре неприступачни.

Посебна пажња неопходна је и када је хибискус у питању. Уколико куца или маца у игри грицну лист хибискуса, реакције које се код њих могу јавити могу озбиљно угрозити њихово здравље, па чак и живот. Стомачне тегобе, повраћање крви и крвава дијареја само су блажи симптоми, док у случају озбиљнијег тровања, љубимац може чак и угинути.

image