Магазин

Српска (Стара) Нова година у Русији - Суштина празника, историја и традиција

Стара Нова година, у нашем народу позната и као Српска или православна, последњи је "повод" за славље у јануару. Овај неформални празник који данас тек одређени део популације прославља, пре само неколико столећа био је важан датум у Русији али и у многим културама.
Српска (Стара) Нова година у Русији - Суштина празника, историја и традиција© pexels/Elina Fairytale

У самом називу реч "стара" не налази се случајно - овај датум везује се за обележавање Нове године према јулијанском календару, а управо из религиозних разлога за већину православних хришћана овај датум и даље има велику важност. Ипак, за разлику од свеопште прихваћеног 31. децембра када се обележава крај текуће и улазак у нову годину у великом стилу, у Русији прослава Старе Нове године обично протиче у кругу породице и ужег круга пријатеља, а традиција окупљања око новогодишње трпезе и замишљања жеља у поноћ у многим руским домовима се сачувала. Након обележавања Старе Нове године, обично долази на ред и склањање новогодишње јелке. 

Историја Старе Нове године

У Русији историја Старе Нове године почиње после револуције, када су бољшевици донели одлуку да се са јулијанског календара пређе на грегоријански, који је већ тада био заступљен у већини европских земаља. На Западу је грегоријански календар увео Папа Григорије XVI, како би исправио "грешку" у јулијанском календару, због пролећне равнодневнице која је по старом календару трајала 11 минута дуже него иначе. Тако се и накупило 13 дана, колика је разлика између ова два календара, а први јануар по старом календару - по новом је постао 14.

Према старој руској традицији, на овај дан почињало је одбројавање нове пољопривредне године и одавала се почаст заштитнику земљорадника Василију Великом. Вече уочи Старе нове године названо је "великодушним" а у кућама се постављала трпеза и припремале су се посластице које су се обавезно делиле са другима. Такође, сматрало се да је добро на овај дан започети неки посао.

Данас је Стара Нова година незваничан, али многима у Русији и даље омиљен празник. За разлику од 31.децембра, она се не слави помпезно, али је зато ово идеално време да се посете родитељи и проведе вече са породицом.

Русија није једина земља у којој се Нова година прославља два пута - ова традиција сачувала се и у многим бившим совјетским републикама, у земљама источне Европе, као и у Србији и земљама региона. Традиције које се везују за 13. јануар идентичне су онима које имамо на новогодишњу ноћ, али ипак постоје и неке сасвим јединствене.

Вевчански Карневал

Сваке године 13. и 14. јануара, наше комшије Македонци у селу Вевчани организују Карневал, који је један од најстаријих обреда на Балкану. Сам догађај веома је специфичан - становници села облаче костиме и стављају маске које подсећају на митске ликове, и под звукове традиционалне музике и звона, шерпи и тигања певају и веселе се. сагласно веровањима, на тај начин терају се зли духови и манифестује срећа и благостање у наредној години.

Цареви коледанија

Са појмом "коледанија" већ смо се сусретали када смо писали о традицијама које се у Русији везују за Бадње вече, али Русија није једина земља у којој ова традиција и дан данас постоји. Традиционално сваке године 13. јануара у Белоруском селу Семежево мушкарци изводе коледаније, а свако има своју улогу - неко је лекар, неко војник, неко музичар и тако даље. Тако окупљени и прерушени, они обилазе куће у којима живе неудате девојке, а заузврат добијају награде и честитке.

Мали Божић

Како се Стара Нова година обележава недељу дана након православног Божића, неки од ритуала понављају се и на овај дан. Тако се у појединим местима пале јелове гране и практикује нешто налик коледанију, када деца иду од врата до врата певајући и сакупљајући слаткише. Једна од српских традиција које се везују за 13. јануар је и припрема слатке погаче, која се једе изјутра 14. јануара, како би наредних 12 месеци били слатки као и сама погача. У центар погаче неки стављају и мале куглице од теста за сваког члана породице.

Као и за "општепризнату" Нову годину, тако се и за Стару Нову годину везују одређена народна веровања:

  • Популарна пословица "како дочекаш Нову годину, таква ће ти бити читава година" важи и у овом случају, зато се традиционално припрема трпеза, и време проводи са блиским људима
  • Пре самог празника кућа се сређује, како би се све недаће почистиле из куће и Нова година дочекала у чистом
  • Девојкама које желе да се удају, у Нову годину препоручује се улазак у мушком друштву - тако ће избећи самоћу у наредној години
  • Древна традиција припреме јела са изненађењем и данас је присутна, па се тако симболично у погачу ставља зрно пасуља за принову у породици, кончић за више путовања или новчић за више новца
  • Како је Стара Нова година историјски била повезивана са почетком периода сађења и обраде земљишта, са посебном пажњом посматрале су се временске прилике. Тако је на пример јасно, звездано небо значило да ће бити богата и плодна година, а јужни ветар да ће лето бити топло.
image
VV inauguration
banner