Магазин

Супер-напици, бакина кухиња и други трендови у исхрани за 2023. годину

Велнес се мења заједно са временом, па тако исхрана и рецепти добијају различите варијације из године у годину. Овај пут, акценат се ставља на здравље, носталгију и комбинацију различитих укуса.
Супер-напици, бакина кухиња и други трендови у исхрани за 2023. годину© Pexels/ROMAN ODINTSOV

Трендови фитнеса, исхране и психологије су често уско повезани. У 2023. години, фокус се ставља на бригу о себи и успостављање здравог односа са храном. Тело и ум су једно и важно је имати добре навике вежбања, бирати здраву храну, али и пазити на ментално здравље. Нутриционисткиња и психолог Ана Ивашкевич представља најновије трендове у исхрани:

Храна треба да буде чиста, лековита и локално произведена

Након пандемије, велнес индустрија је почела нагло и брзо да расте, јер су људи били приморани да активно мисле на здравље тела и ума. Исти принцип се проширио и на исхрану. Охрабрује се смањење конзумирања ''брзе'' хране и развијање смисла за куповање и припремање укусних и здравих намирница.

Потребно је да се храном добијају сви неопходни витамини, минерали и протеини, поготово на хладном почетку године. Поред тога, добро је куповати од домаћих произвођача, истражити процес производње и донети еколошки и здравствено одговорну одлуку. На крају, иако постоји доста дијета које се могу испробати (уз адекватно саветовање са стручњацима), ментално здравље по питању хране се додатно истиче. Уживање у кувању, инутитивна исхрана и генерално посвећивање вежбању и ''богатим'' јелима су такође велики део тренда.

"Супер-напици" као укусне витаминске бомбе

Са развојем веганског стила живота, биљна и орашаста млека постају све популарнија. Наравно, многи уживају укусу ових млека независно од веганизма или само покушавају смањити унос млечних производа.

Може се користити као замена за кравље млеко у кафи или чају, али постоји још неколико предлога за коришћење ових млека. Уз омиљено воће и поврће, може се спремити укусан смути, који се такође може замрзнути и постати здрава, али слатка посластица (додатак може бити мед, уместо шећера).

Безалкохолна пића

Производи са нула процената алкохола се све више појављују у супермаркетима. Многи стручњаци изнова препоручују смањено конзумирање алкохола. Оваква пића пружају исти укус и ужитак, али без потенцијалних штетних последица на организам. Такође, од њих се могу правити укусни (и здравији) коктели.

Носталгија

Враћање у прошлост постаје тренд за себе, од моде до психологије, па тако и исхране. Услед многих дијететских правила и размишљању о здрављу, добро је опустити се и ''играти'' се. Бакини колачи, супу коју је мајка кувала против прехладе, паста коју је отац спремао... Тражење рецепата за омиљену храну из детињства, макар то било нешто веома једноставно, може бити веома корисно за ментално здравље и побољшани однос са храном. Вежба ове врсте може бити значајна и за унутрашње дете, које игра велику улогу у нашем животу.

Укус и мирис су моћна чула за буђење емоција, па оброк који подсећа на срећне и мирне тренутке детињства, може бити позитивно и исцељујуће искуство.

image
VV inauguration
banner