Магазин

Црна боја у ентеријеру: Обогаћује простор дајући му суптилност и елегацију

Многи избегавају црну и сматрају да ''смањује'' собу. Ипак, добро осмишљен дизајн и примена могу претворити дом у елегантни и савремени простор
Црна боја у ентеријеру: Обогаћује простор дајући му суптилност и елегацију© Pexels/Skylar Kang

Црна боја сужава и смањује - зато многи воле да је носе, али је из истих разлога не примењују у ентеријеру. Тамне нијансе угља и слично, на зидовима, намештају или декорацијама су ретко први избор када је циљ светао и простран дом. Применом неколико визуелних трикова уз добро испланирани простор, црна боја може обогатити собу, унети контраст и помоћи да се постојећи предмети у боји још више истакну.

Суптилност за почетак

У случају да поптуно црн зид или соба звучи као превише тамног, добро је испробати нијансу на мањим површинама. Дрвени намештај попут неколико полица, старих столица или ормара се могу префарбати у богату, црну нијансу и добити освежен и елегантан изглед. Детаљи на овим елементима, попут јастука, књига или вазе ће доћи до изражаја. Поред намештаја и поједини свакодневни предмети могу бити у црној боји, као мали тест привикавања. Црна постељина, посуђе и сл. могу обогатити простор на суптилан начин.

Црна спаваћа соба

У случају да дневна соба у којој би гости проводили време, не делује као добро место за тако јединствену боју, приватни простор може бити место за експериментисање. Црна боја може унети не само елеганцију, већ и одређени мир у простор и помоћи у релаксацији, бољем спавању и осећају ушушканости. У комбинацији са црном постељином, спаваћа соба постаје визуелно интересантан кутак, а одређени детаљи у боји (попут тепиха или ормара) се још боље истичу.

Комбинације

Многи не желе потпуно да се одрекну своје омиљене боје у ентеријеру, али црна је ипак привлачна. Постоји опција инкорпорирања обе боје у ентеријер и прављење различитих комбинација. Пастелни розе, тиркизни и слични тонови могу направити упечатљив контраст и одржати баланс између светла и таме. Друга опција је тамно са тамним - дубока зелена, црвена или плава ће претворити животни простор у префињену одају. На крају, класичан избор може бити црно са белим и златним детаљима.

Изражене текстуре

Црни зид, под или намештај се добро слаже са осталим предметима у кући, јер истиче њихову текстуру. На пример, мекано ћебе од вуне ће деловати богатије на црној постељини, док ће занимљиви листови на кућним биљкама доћи до изражаја испред црног зида, или на црној полици. Када се промишљено постави тамна површина у простор, сигурно га пре обогаћује него ''затвара''.

image