Магазин

Чудотворна нана - помаже код главобоља, алергијских реакција и варења

Код нас позната као нана, мента или пеперминт, одличан је мелем за болан стомак и нос који цури. Данас, све више људи користи лишће менте. Свежи листови, сушени, млевени или дестиловани у етерично уље. Често се лишће нане додаје у јела или пића, па и за декорацију трпезе.
Чудотворна нана - помаже код главобоља, алергијских реакција и варења© pixabay/manfredrichter

Чај од нане, и есенцијална уља ове биљке, најчешће су коришћени у традиционалним медицинама широм света. Овај чај садржи природне компоненте, које на много начина могу помоћи нашем организму.

Надимања и лоша варења биће олакшани коришћењем нане. Помаже да се опусти систем за варење и умање болови, њихова јачина и трајање.

Како нана опушта мишиће и ослобађа од бола, може да помогне и код неких главобоља. Уље менте повећава прокрвљеност и омогућава осећај хлађења, помажући у олакшавању бола. Када се утрља на чело, делује приближно исто као 1.000 мг парацетамола.

Већина пасти за зубе, жвакаћих гума или водица за испирање уста направљено је са аромом менте. Поред сјајног освежавајућег мириса, мента помаже у елиминисању бактерија које доводе до ложег задаха.

Топло пиће које садржи ментол као што је чај од нане - помаже у олакшавању дисања.

Нана садржи розмаринску киселину, која је добра у смањивању алергијских реакција, као што су цурење носа, свраб очију и астма.

Пеперминт је богат антиоксидантима, нема шећера, холестерола, масти. Пијењем овог чаја надокнађују се 1 проценат укупног дневног уноса гвожђа и калијума. А може се пити сваки дан, без обзира на доба дана или ноћи, јер не садржи кофеин.

Смирите стомак чајем са ментом и ђумбиром

За овај чај вам је потребно:

Комад ђумбира дебљине прста

5 кришки лимуна

1 штапић цимета (или кашичица млевеног цимета)

1-2 шаке листова свеже нане

3 чаше воде

Како направити чај:

Сипајте воду у кувало и ставите у њега кришке лимуна и ђумбир, оставите да прокључа како би пустили своје ароме. Додајте лишће нане и смањите температуру. Након 10 минута помешајте, процедите и сипајте чај у шоље. Чај је подједнако делотворан и укусан и као охлађен или расхлађен.

image