Магазин

Дванаест разлога зашто би од данас требало да једете авокадо

Иако је за многе авокадо само намирница у " тренду", он садржи широк спектар хранљивих материја и може имати различите здравствене предности. То укључује побољшање варења, смањење ризика од депресије, помаже здравље срца, штити од рака.
Дванаест разлога зашто би од данас требало да једете авокадо© pixabay/coyot

Авокадо обезбеђује значајну количину мононезасићених масних киселина и богат је многим витаминима и минералима. Њихово укључивање у разноврсну, здраву исхрану може пружити бројне предности.

Исхрана која садржи разноврсно воће и поврће може пружити бројне здравствене предности - смањи ризик од гојазности, дијабетеса, срчаних болести и укупне смртности, истовремено промовишући здрав тен и косу, повећање енергије и умерену тежину. Авокадо, као низоставни састојак препоручених здравих рецепата, доприноси свему наведеном.

Постоји 12 разлога зашто авокадо може допринети здравој исхрани, наводи "Медикалњузтудеј":

1. Богат нутријентима

Авокадо је извор витамина Ц, Е, К и Б6, као и рибофлавина, ниацина, фолата, пантотенске киселине, магнезијума и калијума. Такође обезбеђују лутеин, бета каротен и омега-3 масне киселине.

Такоже садржи висок ниво здравих, корисних масти, које могу помоћи особи да се осећа ситије између оброка. Конзумирање масти успорава разградњу угљених хидрата, што помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви.

Само 100 грама авокада налази се: 160 калорија; 14,7 грама масти; 8,5 грама угљених хидрата; 6,7 грама влакана и мање од 1 грама шећера. Овај висок проценат здравих (осим што је масноћа неопходна за свакој ћелију у телу) доприноси здрављу коже, побољшава апсорпцију витамина растворљивих у мастима, минерала и других хранљивих материја, па чак и помаже имунолошком систему.

2. Здрав за срце

У сваких 100 г авокада налази се 76 милиграма природног биљног стерола који се зове бета ситостерол. Редовна конзумација бета ситостерола и других биљних стерола може помоћи у одржавању здравог нивоа холестерола, који је важан за здравље срца.

3. Одличан је за вид

Авокадо садржи лутеин и зеаксантин, две фитокемикалије присутне у ткиву ока. Пружају антиоксидантну заштиту како би се смањила штета, укључујући и УВ зрачење. Мононезасићене масне киселине у авокаду такође подржавају апсорпцију других корисних антиоксиданата растворљивих у мастима, као што је бета каротен. Као резултат тога, додавање авокада у исхрану може помоћи у смањењу ризика од развоја дегенерације ока.

4. Може помоћи у спречавању остеопорозе

Пола авокада обезбеђује око 18 посто извора дневне вредности витамина К. Овај нутријент се често занемарује, а неопходан је за здравље костију. Узимање довољно витамина К може повећати апсорпције калцијума.

5. Помаже у спречавању настанка рака

Студије још нису процениле директну везу између конзумирања авокада и смањења ризика од рака. Међутим, авокадо садржи једињења која могу помоћи у спречавању појаве неких карцинома. Истраживање је повезало оптималан унос фолата са смањеним ризиком од развоја рака дебелог црева, желуца, панкреаса и грлића материце. Половина авокада садржи око 59 микрограма фолне киселине, што је 15 посто од потребне дневне вредности.

Авокадо такође садржи високе нивое фитокемикалија и каротеноида, који могу имати својства заштите против рака. Студије су показале да каротеноиди, могу заштитити од прогресије рака.

6. Подршка здрављу и развоју фетуса

Фолна киселина је важна за здраву трудноћу. Адекватан унос смањује ризик од побачаја и абнормалности неуралне цеви. Потребно је конзумирати најмање 600 микрограма фолата дневно у трудноћи, а један авокадо може да садржи чак 160 микрограма. Авокадо такође садржи масне киселине које су саставни део здраве исхране и добар је за развоја фетуса.

7. Помаже смањењу ризика од депресије

Авокадо је добар извор фолата, за које је доказано да су у вези са депресијом. Фолат помаже у спречавању нагомилавања хомоцистеина, супстанце која може пореметити циркулацију и испоруку хранљивих материја у мозак. Ранија истраживања повезују вишак хомоцистеина са когнитивном дисфункцијом, депресијом и производњом серотонина и допамина, који регулишу расположење, сан и апетит.

8. Побољшање варења

Авокадо је богат влакнима и садржи приближно 6-7 грама по половини плода. Конзумирање хране са природним влакнима може помоћи у спречавању затвора, одржавању здравља органа за варење као и смањењу ризика од рака дебелог црева.

9. Природна детоксикација

Влакна подстичу редовно пражњење црева, што је кључно за излучивање токсина путем жучи и столице. Истраживања су показала да дијетална влакна такође одржавају добро здравље црева, смањи упале и спречи погоршање проблема са варењем.

10. Олакшава остеоартритис

Авокадо, соја и нека друга биљна храна садрже сапонине. Ове супстанце могу имати позитиван ефекат на симптоме остеоартритиса колена и кука.

11. Има антимикробно дејство

Авокадо и уље авокада садрже супстанце које имају антимикробна својства. Истраживања показују да екстракти семена авокада могу помоћи у одбрани тела од инфекција.

12. Заштита од хроничних болести

Мононезасићене масне киселине у авокаду могу бити корисне у превенцији хроничних стања, као што су кардиоваскуларне болести.

Истраживања сугеришу да оптималан унос влакана може смањити ризик од можданог удара, хипертензије, дијабетеса, гојазности, а авокадо је богат влакнима. Прави унос влакана такође може снизити крвни притисак и ниво холестерола, позитивно утицати на инсулин и побољшати губитак тежине код гојазних особа.

Авокадо се може укључити у исхрану на различите начине. Мекши авокадо, на пример, прави укусан гвакамоле сос и друге сосове, док је чвршћи одличан за резање и стављање у салату или у сендвич.

Како проверити зрелост авокада? Нежно притисниту кору, па ако је потпуно чврста, авокадо треба још да зри. Ако кора авокада пукне, спреман је за јело.

Поред исхране, авокадо се користи и у козметици за производе који негују кожу и косу. 

image
VV inauguration
banner