Магазин

Како постепено примењивати минимализам у ентеријеру

Често се промовишу позитивне стране минималистичког дизајна и распореда у животном простору, али одакле заправо почети? Поред тога, није лако отарасити се појединих вољених предмета зарад одређене естетике. Срећом, постоји неколико решења које свако може применити.
Како постепено примењивати минимализам у ентеријеру© Pexels/Leah Kelley

Минимализам је данас један од највећих симбола луксуза, поготово када је у питању дизајн ентеријера. Прочишћеност, квалитетни материјали и пространост су главни симболи тренда. Иако многи желе да покушају да преуреде свој простор на овај начин, брзо одустану, јер постоји претпоставка да минимализам значи одрицање од омиљених предмета. Могуће је постепено правити мање измене како би се направио баланс између тренда, али такође одржати карактер простора.

 

Више светлих тонова

За илузију пространости је добро да имати што више светлих елемената, зидова и детаља. Није потребно изменити целу структуру просторије, већ почети од мањих ствари попут постељине, саксија, рамова за слике, тепиха... Већи елементи, попут намештаја, могу бити и ручно обојени у белу или беж боју. Велика количина неутрално обојених предмета ће ''осветлити'' собу, али ће такође истаћи предмете који су у боји. Свакодневно гледање визуелно прочишћеног простора и провођење време у њему може деловати и терапеутски.

Контролисање и урамљивање ''гужве''

Није лако одрицати се вољених предмета, али то није потребно у овом случају. Након доброг чишћења целог простора, време је да се одлучи које ствари заиста вреди сачувати. Ако су оштећене, нефукнционалне и немају велики сентиментални значај, онда је најбоље оставити их по страни и коначно се опростити од њих.

Сачувани предмети могу имати ''свој кутак'' који неће реметити остатак хармоније собе. На тај начин се не праве непријатни компромиси и вољене ствари могу имати своје место, које ће бити шармантан додатак било којој просторији. Биће визуелно занимљиво, добра тема за разговор и сасвим јединствен део просторије. Предмети који припадају кутку могу бити било шта и све зависи од особе до особе.

Издвајање заиста драгоцених предмета ће бити добра вежба за примену минималистичког дизајна у ентеријер. Развиће већу свест о сентименталном значају ствари и може помоћи у одвикавању од импулсивне куповине.

Природно светло

Ако је могуће унети још природног светла у простор, онда то може бити суптилан начин за коришћење сунца у ентеријеру. Уклањање тамних ролетни и завеса или заменити их светлијим, може помоћи. Такође, добро је ставити светао намештај или одгледала близу прозора, како би се зраци одбијали о површину и створили природни ''рефлектор''.

 

image