Магазин

Волите чисту кућу, али не волите да чистите - ево савета за вас

Свако воли чист и пријатан дом, али мукотрпни сати рибања и сређивања ствари многе одбија од ове обавезе. Постоји неколико практичних начина да се ниво чистоће одржава без превише напора.
Волите чисту кућу, али не волите да чистите - ево савета за вас© Pexels/Karolina Grabowska

Некима је чишћење терапеутска активност, али неки је избегавају кад год могу. Јасно је да, поред других свакодневних обавеза, размишљањe о изгледу куће није свакоме приоритет. Ипак, не постоји особа која не ужива у чистој околини. Увођење нових навика које не ремете свакодневни распоред може бити право решење за одржавање сређеног и чистог животног простора.

Мало по мало

Неред и прљавштина настају када се један или више делова куће запоставе. Како до тога не би дошло, важно је одржавати одређени, минимални ниво чистоће. На пример, столица на којој се оставља одећа која се ''може поново обући'' може бити празна, тако што ће у ормару постојати део за овакве одевне комаде у који ће се они одмах убацити. Други пример може бити испирање посуђа одмах након јела, како би право прање касније било брже и лакше. У зависности од свачијих навика, оваква врста одржавања ће бити другачија, али сигурно не одузима много времена у току дана.

Све има своје место

Разлика у изгледу дома постане невероватна када се развија навика враћања ствари на њихово место. Један од примера када се ствариу не врачају на своје место је бирање одеће за дан, или шминкање за излазак - соба најчешће постане неуредна, јер ствари које се одбаце остану на кревету, столу, столици... Због тога је важно имати одређено место за сваки предмет у кући и поштовати га.

Чишћење током кувања

Уместо коришћење телефона, ''брзо'' сређивање мањих делова куће док се кува храна је добра прилика за максималну продуктивност. Можда ће чак бити и лакше, јер су тело и ум ''будни'' приликом концентрације на кување. Сигурно постоји неколико ствари које се могу вратити на место док се чека да проври вода, скува сос, загреје рерна...

Хедонистичко сређивање

Многи се осећају као да је уређивање дома врста казне, али чак и најдосаднији послови могу постати забавни. Пуштање омиљене музике увек помаже. Поред тога, испијање кафе, вина или чак позивање пријатеља на велику, заједничку акцију чишћења може претворити ову обавезу у лепо искуство. Проналажење лепоте у малим стварима ће сигурно побољшати поглед на ''монотоне'' рутине.

image