Магазин

Како и где да чувамо лозинке онлајн налога, мејлова и разних апликација да их не заборавимо

Лозинке су постале део свакодневнице, али многима често мењање, памћење и чување важних информација представља оптерећење. Постоји неколико начина за сигурније ''складиштење'' дигиталних информација.
Како и где да чувамо лозинке онлајн налога, мејлова и разних апликација да их не заборавимо© Pexels/Castorly Stock

Технологија се данас много брже развија од човека, толико да повремено више делује као препрека, уместо практични алати који олакшавају живот. Свакодневне обавезе многе спречавају у размишљању о онлајн налогу, безебедности, лозинкама... Ипак, понекада се многи нађу у ситуацији у којој заборављање лозинке може бити прави проблем. Због тога је добро имати један или више система за чување таквих података, који не морају бити компликовани.

Старомодни принцип - оловка и папир

За оне који још увек немају потпуно поверење у технологију, записивање свих лозинки на папир или у свеску може бити једноставно и право решење. Ипак, то доноси одређене ризике. Када се такав папирић или свеска загубе, сав посао записивања и проверавања постаје узалудан.

Поред тога, због сигурности, добро је избегавати превише директно и ''читљиво'' бележење. Постоји неколико начина да, чак и ако неко пронађе листу, не може да је одгонетне. На пример, шифра која је последња на листи може заправо бити повезана са мејлом који је на врху, за одређене речи се могу применити скраћенице или почетна слова... Најважније је да је листа састављена тако да би другима било тешко да је протумаче.

Дигитална листа

Претходни пример може бити ''осигуран'' коришћењем компјутера. Организована листа на папиру може бити сачувана на компјутеру у виду закључаног тесктуалног документа (који ће имати сопствену лозинку, коју треба добро запамтити или записати на друго место). Такве опције постоје на више програма у компјутеру и може бити практичнији избор. Сигурно постоје ситуације у којима није лако пронаћи претходно поменуту листу/свеску, па је најбрже решење потражити документ на компјутеру.

Апликације и програми за чување лозинки

Постоји на десетине апликација и програма који искључиво служе за чување драгоцених дигиталних података. У случају да се неко од познаника добро разуме у технички свет, добро је питати за препоруку приликом бирања. На крају, најбоље је донети одлуку према реценизијама апликација на интернету, као и да ли је чак вредно платити за  услуге чувања лозинке која је понуђена.

Уз ових неколико савета, могуће је имати шифру која је сама по себи добољно ''компликована'' и јединствена, да чак и она сама може бити довољна заштита. 

Препоручује се да лозинка буде састављена од неколико речи, веома специфичних за појединца. Важно је да буду насумичне, али да их је лако запамтити. Затим, изузетно је важно имати поверења у особу с којима ће лозинке евентуално да се поделе. На крају, иако можда делује као обавеза, добро је мењати лозинке на сваких неколико месеци, јер то дефинитивно умањује ризик од дигиталне опасности.

image