Магазин

''Девојка са бисерном минђушом'' није носила бисер

Познато дело Јоханеса Вермера из 17. века је одувек било мистерија: Ко је модел са слике? Шта говори мистериозни поглед ''холандске Мона Лизе''? У свету уметности се скорије поставља ново питање - Да ли она заиста носи бисерну минђушу? Нова истраживања показују да су вероватноће веома мале.
''Девојка са бисерном минђушом'' није носила бисер© Wikimedia Commons/Public Domain

Један од кустоса Вермерове ретроспективне изложбе у Рајксмузеуму у Амстердаму, Питер Рулофс, је изјавио за ''Арт њузпејпер (Art Newspaper)'' да позната куглица на слици вероватно није бисер, као што се годинама веровало.

Објаснио је да у то време, бисер те величине би сигурно био невероватно скуп. Тада су се бисери најчешће увозили из простора између Индије и данашње Шри Ланке. Мало пре него што је слика настала, богати холандски јувелир је купио велики бисер у Лондону за око 500 фунти (што би било преко сто хиљада евра данас). Бисер је сигурно био мањи од оног на Вермеровој слици.

Рулофс сматра да се на слици налази стаклена имитација бисера, која се тада могла наћи код многих венецијанских стаклодувача.

Слика није увек имала овај назив. Добила је име ''Девојка се бисерном минђушом'' тек недавно, од стране главног кустоса на ретроспективној Вермеровој изложби у деведесетим годинама. Пре тога, звали су је ''Девојка са турбаном''.

 ''У питању није ни бисер, ни стакло, већ само боја на платну,'' рекла је директорка музеја за ''Арт њузпејпер''. Вермер је наводно минђушу насликао из само два потеза.

Људи су почели да уважавају вредност Вермерових радова тек након његове смрти. Слика је постала веома популарна у савременом добу након романа и филмова инспирисани њоме. Све до данас, мистерија о настанку слике и идентитету модела наставља да фасцинира јавност.

image
VV inauguration
banner