Магазин

Вандализам над ''Мона Лизом'' - пет најпознатијих случајева у историји

Добро позната слика је претпрела различите нападе у протеклих шест деценија
Вандализам над ''Мона Лизом'' - пет најпознатијих случајева у историјиGetty © Marc Piasecki

Недавни јавни потези чланова групе ''Само заустави нафту'' су покренули тему вандализма у свету уметности. Ипак, овакви случајеви су се више пута догађали у историји - неки из политичких, а други из приватних разлога.

''Мона Лиза'', можда чак и најпознатија слика Леонарда да Винчија, претпела је неколико вандалских напада кроз године. Многи сматрају да је слика постала толико позната више због крађе или напада у прошлости, него због уметничке или историјске вредности. Неки од најпознатијих случајева вандализма су почели пре више од шездесет година:

Киселина на платно - 1956

Први и ''најнасилнији'' случај је био у педесетим годинама, када је слика била на изложби у Монтобану, у Француској. Вандал је бацио киселину на дело, која је захватила дно слике. Не постоји официјална информација да ли је дошло до оштећења које би захтевало рестаурацију. Због овог инцидента је ''Мона Лиза'' добила стаклену заштиту. Разлог инцидента није познат.

Каменовање - 1956

Крајем исте године човек из Боливије је бацио камен на ''Мона Лизу''. Изјавио је да није имао добар разлог, само је осетио потребу да је гађа када ју је угледао. Многи су претпоставили да је само желео да преспава у затвору, пошто је био бескућник. Срећом, поломљено је само заштитно стакло и мали део боје на лакту познате даме, који су стручњаци брзо поправили.

Црвена фарба - 1974

На једном од ретких ''путовања'' Мона Лизе, још један случај вандализма се догодио у Токију, у знак протеста. У Народном музеју је 25-годишња Томоко Јонезу хтела да офарба ''Мона Лизу'' у црвено, користећи спреј. Око тридесетак капљица је доспело на платно, али слика није била оштећена више од тога. Разлог је био противљење одлуке музеја да не допусте особама са инвалидитетом да виде ''Мона Лизу'', како не би дошло до превелике гужве. Иако је добила пресуду и платила казну, њен потез је имао ефекта. Народни музеј је издвојио цео дан за улазак искључиво особа са инвалидитетом.

Удар шољице за чај - 2009

Након неког времена се у Лувру десио још један случај. Једна Рускиња је одлучила да гађа ''Мона Лизу'' шољицом за чај, коју је имала у торби, јер је наводно била љута због одбијеног француског држављанства. Ипак, ништа није било оштећено, осим саме шољице.

Дезерт за насмешену даму - 2022

Недавни случај се догодио у мају прошле године, када је одрасли мушкарац посетио Лувр, прерушен у жену у инвалидским колицима. Одабрао је овакву маску, јер је особама са инвалидитетом дозвољено да ближе приђу делу. Устао је и погодио слику парчем торте, које је потом размазао по њој. На крају је наводно бацио латице руже у ваздух. Изјавио је да је ово био начин да натера јавност да обрати пажњу на климатске промене, јер су уметници имали обзира према планети. Слика није била оштећена и стакло је очишћено.

image