Магазин

На тавану, у кухињи, у смећу - Седам ремек-дела случајно пронађених на необичним местима

Дела Пикаса, Каравађа, Густава Климта, вредна и по неколико стотина милиона еура, годинама су таворила на необичним местима као неоткривено благо - испод пласта сена и птичијег измета, на тавану куће, у канти за отпатке на аеродрому у Дизелдорфу...На којим су све местима пронађена ремек-дела великих уметника и која је њихова вредност?
На тавану, у кухињи, у смећу  -  Седам ремек-дела случајно пронађених на необичним местима© Wikimedia Commons/Public Domain, Pexels/Andrea Piacquadio

Уметничка дела која са дивљењем посматрамо у музејима свој пут до тамо "крче" на најразличитије начине - нека од њих на своје почасно место дођу преко чланова породице великих уметника, док нека "проживе" читав век (или више) потпуно заборављена или изгубљена, у смећу, прашини и покривена паучином. Која су то дела која су добила другу шансу и које се приче крију иза њих?

Пикасо, колекција од 271 уметничког дела - вредност око 80 милиона еура

Невероватна прича о до тада непознатом електричару у пензији, Пјеру Ле Генеку открила је читаву колекцију Пикасових уметничких дела: 2010. године Ле Генека послао је сину оснивача кубизма, Клоду Пикасу, који је управљао очевом имовином, 26 фотографија уметнина, за које је тврдио да су настале као плод Пикасове уметности, са молбом да помогне у утврђивању аутентичности. Након што су се сусрели у Паризу, електричар је Клоду показао колекцију од 271 уметничког дела Пабла Пикаса која до тада нису виђена, укључујучи и портрете његове супруге, Олге Хохлове, девет колажа у стилу кубизма, аквареле из Пикасовог "плавог периода", око 30 литографија и још 200 цртежа.

Ова колекција уметничких дела дуго су била предмет судских спорова: Ле Генека је прво тврдио да му их је поклонио сам Пабло Пикасо у знак захвалности за "добру службу", а затим да их је добио на чување од Пикасове друге супруге, Жаклин Рок. Тек 2019. године откривена је права истина - Ла Генека је украо уметнине из Пикасове куће, а он и његова супруга осуђени су на две године условне казне затвора.

Каравађо, "Јудита обезглављује Холоферна" - вредност: до 163 милиона евра

Уметничко дело оснивача натурализма и великог (можда и највећег) барокног уметника свих времена, "Јудита обезглављује Холоферн", било је изгубљени преко 400 година. Сматра се да је Каравађо насликао две верзије слике по мотивима старозаветског мита о Јудити - прва је изложена у музеју у Риму, док је друга сасвим случајно пронађена у Тулузу: власник куће, видевши да са плафона капље, одлучио је да се попне на таван како би пронашао место на коме прокишњава кров, а наишао је на скривену просторију у којој се налазила слика са библијским мотивима.

Након што су експерти утврдили њену аутентичност, слика је добила статус националног наслеђа, што је подразумевало да не сме напустити територију Француске. Међутим, 2019. године непознати колекционар пожелео је да је има у својој колекцији а процењена вредност слике била је у распону од 100 до 163 милиона еура.

Рембрант, "Чуло мириса/Пацијент који је пао у несвест'' - вредност 4 милиона америчких долара

Још један случајни проналазак вредног уметничког дела, овога пута десио се у Америци. Три брата из Тинека, Нед, Роџер и Стивен Ландау решили су да након смрти своје мајке распродају остатак ствари, и када је у гаражи остала још само једна слика која се у прашини ваљала испод стола за стони тенис, обратили су се аукционару.

Када је био мали, Нед се увек питао шта тако "мрачна слика на којој су представљени жена и два мушкарца који се труде да је освесте" тражи у њиховој трпезарији. Првобитно та "мрачна слика" није изазвала никакво одушевљење аукционара, па је на аукцији понуђена почетна цена од 250 америчких долара, са надом да ће успети да је продају барем за 800. На свеопште одушевљење (али и шок) цена слике расла је и расла, и дошла до невероватних милион америчких долара. Све је постало кристално јасно када су добили позив од једног од купаца: "Људи, то је Рембрант! Ову слику јурим целу своју каријеру." рекао је купац. Испоставило се да је слика само део серије "Осећања" коју је Рембрант насликао још у младости. На крају, слика је продата за четири милиона америчких долара.

Густав Климт, "Портрет жене" - вредност 60 милиона еура

Током рестаурације музеја у Пјаћенци, део слика изнет је из изложбене сале, а међу њима је био и "Портрет жене", дело аустријског уметника-симболисте са почетка 20. века. Под неразјашњеним околностима слика је украдена, преступник никада није пронађен, али је пронађен рам на крову музеја, па се претпоставља да је кроз прозор слика украдени и извучена помоћу удице.

Слику су тражили преко 20 година а било је и седам "лажних узбуна" - нажалост, сваки пут би се испоставило да је у питању репродукција. А онда, када су већ сви дигли руке, радници који су чистили зидове музеја од бршљена, пронашли су слику која је била спакована у врећу у сакривеној ниши. Убрзо су се огласили и лопови обративши се  новинама "Либерта" са писмом у коме су признали да су слику украли, а затим и вратили. Наводно, признали су то и раније, али им нико није веровао, па су чекали да прође 20 година и случај застари.

Ив Танги, "Без назива" - вредност 280 хиљада еура

На аеродрому у Дизелдорфу 2020. године десило се право чудо - у канти за отпатке пронађена је слика француског надреалисте Ива Танги, чија се уметничка каријера везује за прву половину 20. века и који је постао познат захваљујући својим "пејзажима-халуцинацијама". И управо је један од тих пејзажа нносио са собом бизнисмен који је путовао у Израел, али је картонску кутију у којој је била спакована слика заборавио поред пулта за регистрацију. Када је схватио да слике нема, већ је слетео у Тел Авив - на срећу, у хитну "операцију" звану "пронаћи слику" укључио је и свог нећака, који се из Белгије, где је живео, брзином светлости спаковао и отишао у Дизелдорф. Пуком срећом , у последњем тренутку уметничко дело је спашено. Ремек-дело су замало однели на рециклажу, са осталим папирним и картонским отпадом.

Анотнис Ван Дајк, "Свети Јероним са анђелом" - вредност 3.1 милиона америчких долара

До тада непозната слика холандског уметника 16. и 17. века, Антониса Ван Дајка пронађена је сасвим случајно. На фарми недалеко од Њујорка, испод пласта сена и птичијег измета 2002. године откривено је уметничко дело велике вредности. Ова студија (скица, односно цртеж који уметници користе за увежбавање и као једну од могућности за завршни рад) Ван Дејкове слике „Свети Јероним са анђелом“ на аукцији је продата за невероватних 3.1 милиона америчких долара.

Чимабуе, "Ругање Христу" - вредност 24 милиона еура

Деведесетогодишња Францускиња из малог града Компјења, североисточно од Париза, спремала се да прода свој стан. Пре тога је у кућу позвала радника аукцијске куће "Актион" ("Acteon") да процени намештај из шездесетих, али се њему у стану допало ипак нешто друго. У кухињи, изнад пећи, висила мала икона од 20 цм, Исуса који је окружен групом људи. Домаћица је мислила да је то "обична руска икона", али се испоставило да је икона ремек-дело фирентинског уметника Чимамбуе из 13. века (1240.-1302.), Ђотовог учитеља и истакнутог проторенесансног мајстора.

Пре овог проналска, у свету је било познато само 11 Чимабуеових дела. Упркос чињеници да је слика висила изнад пећи и била прилично прљава, била је добро очувана. Стављена на аукцију са проценом од 4 - 6 милиона евра. Продата је четири пута скупље од процење вредности - за 24 милиона еура и постала је најскупље дело европских "примитивних" уметника икада продато, а такође и заузело седмо место на ранг листи најскупљих дела "Старих мајстора", на чијем челу је "Спаситељ света" Леонардо да Винчи.

image
VV inauguration
banner