Магазин

Уклапање модерних и ''винтиџ'' елемената у ентеријер

Комбиновање две врло различите естетике може бити изазов, поготово када је у питању ентеријер. Уз неколико генералних ''правила'', спој савремених и старијих декоративних елемената може деловати хармонично и интересантно.
Уклапање модерних и ''винтиџ'' елемената у ентеријер© Pexels/Tatiana Syrikova

Тешко је одабрати само један изглед ентеријера, јер данас делује као да постоји бесконачно опција. Уз то, уклапање нових елемената са старим може бити захтевно, јер обе естетике имају одређене занимљивости и специфичан шарм. Ипак, није потребно жртвовати један стил зарад другог - уместо тога, уз стратешко уклапање и планирање простора, може се оформити јединствен визуелни доживљај који спаја прошлост и садашњост.

Бирање доминантне естетике

На пример, ако је већина елемената у ентеријеру старинског карактера, онда то може бити водич за постављање остатка простора. У овом случају, примарни изглед ће бити винтиџ комади, од намештаја до декорација, дезена и сличних детаља. Модерни елементи могу имати одређен ''кутак'', али тако да се и даље сачува хармонија са осталим предметима. Иста тактика се примењује и у супротном случају - ако је већина ентеријера савремене изградње, са минималистичким и прочишћеним дизајном, винтиџ комади могу имати сопствени простор који ће их довести до изражаја. Специфичан кутак за одређену естетику даће простору упечатљив и оригиналан визуелни моменат.

Други начин истицања доминантног стила је бирање једног великог елемента, око којег ће се остали детаљи организовати. То може бити велики сто за ручавање, кауч, кревет, огледало...

Симетрија за баланс

Распоред одређених елемената знатно утиче на простор, поготово када они изгледају различито. На пример, симетрично постављање јастука на кревету и каучу, иако су они сасвим естетски другачији, ствара ефекат хармоније. Слике на зиду, две винтиџ и две модерне, могу бити постављене симетрично и створити визуелни баланс. Такав распоред је најлакше пратити детаљима и декорацијама.

Освежавање старог за бољу хармонију

Када није лако уклопити винтиџ комаде са минималистичким простором, чак и након претходно наведених савета, онда је добро изменити их. На пример, старинска и симпатична столица може добити нову пресвлаку или фарбу на ногарима, како би се што боље визуелно интегирсала у собу. Старе слике на зидовима могу добити нове рамове, који се естетски уклапају са остатком декорација. Постоји мноштво начина да се старији елементи сачувају и укомбинују са модерним ентеријером уз одређене трансформације, али и очување лепоте старог.

Најважнија је љубав према простору

Бирање естетике за ентеријер може бити стресно, поготово када постоји више опција које је тешко искомбиновати. Ипак, то не мора да ствара притисак, већ може послужити као другачија врста инспирације. Јединствен и оригиналан дом не мора да изгледа као исценирана соба у каталогу. На пример, комбинација винтиџ слика са најмодернијим намештајем и слични дизајнерски избори не морају бити ''естетска грешка'', јер правила нема. Лични израз у дому је непроцењив и докле год су сви елементи одабрани са пажњом и љубављу, свака соба ће бити пријатна и имати добру атмосферу.

image