Магазин

Водич за употребу дезена у ентеријеру

Дезени могу значајно обогатити амбијент, унети енергију и контраст у дизајн, а када су елементи добро урађени, они могу да спајају просторије дајући дубину вашем простору. Међутим, без обзира на све, може бити тешко испланирати простор без специфичног плана или оријентира. Следећи предлози могу бити од помоћи за тражење инспирације.
Водич за употребу дезена у ентеријеру© Pexels/Max Rahubovskiy

Спајање различитих боја, облика, текстура и дезена може деловати као изазов када је време за уређивање ентеријера. Многи се чак потпуно устручавају од дезена у простору, јер нису сигурни како може да се инкорпорира уз остатак собе. Праћење следеће листе ''правила'' може довести до инспирације и идеја за комбиновање различитих дезена, без обзира на стил:

Дефинисане комбинације боја или облика

Како би се избегао ''збуњујућ'' простор, добро је имати генерални план боја и облика на дезенима. Комбинације зависе од особе до особе – неки више воле јарке црвене у комбинацији са дубоким плавим, а неки би радије уклопили пастелне и светлије тонове у дезену.

Што се тиче мотива, цртежа и облика на њима, добро је пронаћи нит која их повезује. То могу бити одређени геометријски облици, цртежи биљака и животиња, традиционални дезени из различитих култура...Комбинације не би требало да делују превише испланирано, али ни превише насумично састављене.

Ефекат супротности

Као и стилови намештаја, дезени имају многе варијације - винтиџ, минималистички, монохроматски, арт деко, геометријски...Уклапањем две наизглед потпуно неспојиве естетике може се обогатити просторија на занимљив начин.

За додатни визуелни ефекат, стилови могу бити у контрастним бојама. На пример, минималистички дезен на зиду може бити беж нијансе, док је винтиџ тепих пун различитих боја и облика.

Главни дезен

Бирање великог и упечатљивог дезена је добро за оне којима је потребан визуелни оријентир. Он може бити већих размера, на тепиху, завесама или зиду и диктирати изглед остатка дезена у ентеријеру. Ако дезен на великим завесама има много зелених тонова, онда детаљи на другим елементима исто могу бити зелених или комплементарних боја. Ако је зид црне боје, преко којег су осликани геометријски облици, онда дезен на тепиху може бити неутралан, како би га истакао, или може бити врло ефектан.

Одређивање дезена према намени просторије

Свака соба има своју функцију и специфичан изглед, што може бити фактор у бирању врсте дезена. Спаваћа соба може имати умирујуће дизајнерске елементе – светлије или веома дубоке, тамне тонове боје, умирујући мотиви биљака... Дневна соба може да има мало више живости и упадљивијих контраста. На тај начин се многи стилови се могу уклопити у складу са енергијом просторије, личним преференцама.

image