Магазин

Канцеларија или рад од куће - дискусија поделила друштвене мреже

Већ недељама круже видео снимци на ТикТоку и Инстаграму у којима корисници наводе зашто обожавају рад од куће након пандемије, док друга страна сматра да је одлазак у канцелацију боља опција.
Канцеларија или рад од куће - дискусија поделила друштвене мреже© Pexels/Vlada Karpovich

Многе фирме су поптуно промениле систем рада током пандемије, а запослени су проналазили начине да се прилагоде новим режимима, који су најчешће укључивали рад од куће. Након повратка типичне свакодневнице, многи су поново почели радити у канцеларијама. Ипак, постоји велики део оних који су наставили рад од куће или чак потпуно променили посао, како би имали флексибилније радно време и организацију (дигитални номади).

Као борба против строгих сати у канцеларији и непријатних страна корпоративне средине, поједини корисници друштвених мрежа су почели да деле мишљење зашто верују да је рад од куће дефинитивно боља опција. Чак је и неколико студија након пандемије показало да је велики број запослених у различитим фирмама имао повећан ниво продуктивности приликом рада од куће.

Предности рада од куће

Многи сматрају да је први разлог, пре свега, удобност - обављање послова у пиџами или удобној одећи за излежавање, је одређен луксуз који се не може осетити у канцеларији. Поред тога, не постоји обавеза за дотеривањем, тако да посао може да почне неколико минута након устајања, што значи више сати сна.

Још један разлог је продуктивност и ефикасност. Боље је кратак видео састанак, него окупљање у просторији за састанак, што често може да потраје. Такође, љубитељи рада од куће често говоре да много лакше и брже обављају одређене послове у свом дому. Није потребно разговарати са пуно људи у току дана, а могући конфликти у међуљудским односима на послу се лакше решавају или чак потпуно избегавају.

На крају, због флексибилнијег распореда, они који раде од куће описују да могу узастопно обављати више обавеза одједном, јер имају већу слободу кретања и организовања сопственог времена.

Предности рада у канцеларији

Друга страна ипак верује да је рад из канцеларије правилан избор. Поједини корисници су поделили да не воле да асоцирају дом са послом, што је неизбежно када једна просторија у кући постане "канцеларија". Додају да флексибилно радно време може бити више препрека, него повластица, јер је лако пореметити сан и изгубити уравнотежену рутину. Ментална и физичка дистанца између приватног и пословног живота постаје недефинисана. Поједини пишу да их је прекомеран рад од куће навео на осећај безвољности, умора или чак депресије.

Иако не постоји фактор физичке удобности и лежерности као у сопственом дому, верују да радна атмосфера на послу може утицати на продуктивност и побољшати концентрацију. Имати простор у коме ће мозак бити на "професионалном режиму" се многима показало као бољи избор псоле пандемије, јер када се радни часови заврше, мисли о послу су остављене за следећи дан. Такође, сматрају да постоје многи бенефити за унапређење каријере када се учвршћују међуљудски односи и комуникација "лицем у лице".

Дебата кружи интернетом и изнова се појављују нови аргументи с обе стране, али то не значи да постоји само један тачан одговор. Пандемија је била покретач многих промена у систему пословања у свету. Поједине компаније су приметиле позитиван утицај који је рад од куће имао на запослене, док су се друге вратиле на рад од канцеларије и наставиле првобитни систем. Позитивна ствар у наведеној дилеми је то што је пандемија била окидач за развијање свести о токсичним странама корпоративног света и превеликим очекивањима за запослене који често нису могли да балансирају приватни и пословни живот.

Такође, дигитални номади, радна недеља од четири дана и плаћен одмор од недељу дана сваког месеца, у Шпанији су само неке од нових промена у многим пословима и фирмама након што су многе компаније истражиле другачије системе рада.

Позитивна ствар код дебате о раду у кући или канцеларији је што многи радници, поготово међу млађом генерацијом, истражују разне могућности у каријери, које могу прилагодити сопственом здрављу и стилу живота.

image
VV inauguration
banner