Магазин

Да ли ''дигитални номади'' имају најбоље животе

Живот дигиталног номада делује као сан - путовање по егзотичним, најчешће јефтиним местима, рад од куће без строгог распореда или сатнице и упознавање нових култура и људи... Ипак, овај савремени новитет носи и неколико мана.
Да ли ''дигитални номади'' имају најбоље животе© Pexels/samer daboul

Нов концепт дигитално-номадског живота постао је веома популаран након пандемије, када су многи схватили да је рад од куће боља опција за њих. Када се иста количина посла (или чак више) може обавити док смо ушушкани у свом дому, која је сврха одласка у канцеларију? Дигитални номади такође размишљају на овај начин, само што иду корак даље.

Није реч о самом раду, већ о начину на који се обавља. Ако је за одређен посао заиста потребан само лаптоп, дигитални номад може бити било ко.

Путовање светом, зарађујући путем дигиталног посла, било да је у питању фирма која то дозвољава или ''фриленс'', заиста звучи идеално. Било би сјајно да радни дан почне на плажи, а да се заврши у оближњем кафићу, уз локална зрна кафе. Након тога, време је за истраживање егзотичне земље у којој је започет номадски циклус.

Многи се опредељују за овакав начин живота када сматрају да ''конвенционални'' пословна структура више није за њих (одређена сатница, канцеларија, монотонија свакодневне рутине...). Иако се свако може повремено овако осећати, дигитални номади претварају овакав став у реалност. Сами бирају време, али и место рада, које најчешће буде сушта супротност претходној држави, у којој су имали прецизне рутине.

Питер Левелс, оснивач највећег сајта за умрежавање дигиталних номада широм света, процењује да ће број оваквог типа запослених, до 2035.године, достићи милијарду.

Упоређивањем основних предности и мана се може одлучити да ли је овакав стил живота добар избор, или је само у питању жеља за дужим одмором:

Повластице дигитално номадског живота

Често путовање

Уз добру зараду и планирање, ''ограничење'' останка на једном месту може да траје свега неколико недеља. Живот је узбудљив, увек се дешавају промене простора, људи и култура. За оне којима је често потребна динамика и узбуђење, ово може бити савршен стил живота.

Животне лекције

Са сваким новим путовањем се може доћи до личне спознаје и самоостварења. Стављати себе у ситуације у којима се не осећамо удобно, може развити изузетно важне способности. Тренира сналажљивост и независност. Поред тога, привилегија данашњице је то што је путовање и учење о другим културама лакше него икада, што дигитални номади максимално користе.

Опуштено пословање

Радити од куће у пиџами или са плаже, носећи бикини, може значајно умањити пословни стрес. Не постоји притисак који доносе одређена правила облачења или понашања и посао више не делује толико ''страшно''.

Развој туризма

У многим земљама се значајно побољшала индустрија туризма када су људи почели да се селе у мање познате делове света. Због тога су одређени предели увели новитете који би били привлачни туристима, како би позитивно утицали на економију и представљање културе своје земље.

Мане дигитално номадског живота

Недостатак стабилности

Иако је ''живот на путу'' примамљив, није увек практичан. Здравство, осигурање, место живљења, радне визе, па чак и зарада (поготово када је у питању фриленс), могу бити фактор нестабилности. Ипак, многи прихватају овакав ризик зарад одвајања из корпоративне средине.

Усамљеност

Може се догодити занимљив парадокс приликом учесталог путовања и упознавања нових људи. Свако путовање је прилика за нова пријатељства и романтичне или пословне партнере, али ту настаје велико питање искрености. Да ли су пријатељи који се стекну за две недеље заиста прави? Да ли ће љубавна веза која је почела у једној земљи остати јака и када дође до новог путовања? Иако се стекну многи познаници, велико је питање да ли ће ови одности преживети време и дистанцу.

Самодисциплина

Површински гледно, ово делује као веома опуштен и раздраган начин живота, али оваква слобода има и своју цену. Како би номадски живот био исплатив и правилно изведен, потребна је велика доза самодисциплине. Без обзира да ли се ради се ради о фриленс послу или послу за компанију, дигитални номад мора бити свој шеф и одредити одређено време за рад. Ако се неке успостављене рутине не поштују, тешко је пронаћи стабилност и правилно живети на овај начин.

image
VV inauguration
banner