Магазин

За успешнији живот, потребно нам је 12 загрљаја дневно

Одавно су истраживања потврдила да без додира бебе не би напредовале. Загрљај је најбољи начин да се изрази наклоност, љубав и брига. Време је доказало да загрљаји не чине само да се осећамо добро, они такође имају стварне, физиолошке користи за наше здравље.
За успешнији живот, потребно нам је 12 загрљаја дневно© pixabay/Pexels

"Потребна су нам четири загрљаја дневно да бисмо преживели, осам да би функционисали, а дванаест загрљаја дневно да би напредовали", рекла је Вирџинија Сатир, породични терапеут. Иако то може звучати као пуно загрљаја, чини се да је много загрљаја боље него недовољно. Дакле, колико загрљаја треба да имате дневно за оптимално здравље? Према науци, треба да имамо што више ако желимо да имамо највеће позитивне ефекте.

Грљење има многе здравствене предности и то је нешто што свако може да уради. Бесплатно је, брзо, лако и ефикасно и чини да се осећамо добро и ми и друга особа. Грлимо друге када смо узбуђени, срећни, тужни или покушавамо да их утешимо. И испоставило се да нас грљење доказано чини здравијима и срећнијима. 

Наука је истраживала његове позитивне ефекте, а бројне студије у вези са грљењем, мажењем и додиривањем, дошле су до истог закључка - грљење је кључни део људског развоја. 

1. Загрљаји смањују стрес

Када се пријатељ или члан породице суочи са нечим болним или непријатним у свом животу, загрлите их. Научници кажу да пружање подршке другој особи додиром може смањити стрес особе која се теши, али и стрес онога ко теши. У једној студији од двадесет хетеросексуалних парова, мушкарци су добијали непријатне електрошокове. Током шокова, свака жена је држала партнера за руку. Истраживачи су открили да су делови мозга сваке жене повезани са стресом показали смањену активност, другим речима када некога загрлимо ккао бисмо га смирили и подржали, смирујемо и себе.

2. Загрљаји нас могу заштитити од болести

Ефекти загрљаја који смањују стрес могу такође помоћи да будете здрави. У истраживању преко 400 одраслих особа, истраживачи су открили да грљење може смањити шансу да се особа разболи. Учесници са већим системом подршке, имали су мање шансе да се разболе. А они са већим системом подршке који су се разболели, имали су мање озбиљне симптоме од оних са мало или без система подршке.

3. Загрљаји могу побољшати здравље срца

Научници су у једном истраживању поделили одрасле испитанике у две групе: једна група је имала емотивне партнере са којима су се држали за руке 10 минута, након чега су се загрлили на 20 секунди. Друга група је имала партнере који су седели у тишини 10 минута и 20 секунди. Људи у првој групи су показивали смањен ниво крвног притиска и пулса од друге групе.

4. Загрљаји нас могу учинити срећнијим

Окситоцин је "хормоном мажења", чији ниво се повећава када се грлимо, додирујемо или седимо близу друге особе. Научници су открили да овај хормон снажно делује код жена, јер изазива смањење крвног притиска и хормона стреса, норепинефрина. Једно истраживање је показало да су позитивне предности окситоцина биле најјаче код жена које су имале боље односе и чешће загрљаје са својим романтичним партнером. Жене су такође виделе позитивне ефекте окситоцина када су држале своју бебу или грлиле своју децу.

5. Загрљаји помажу у смањењу страхова

Научници су открили да додир може смањити анксиозност код људи са ниским самопоштовањем. Открили су да је чак и додиривање неживог предмета, у овом случају плишаног меде, помогло у смањењу страха код људи.

6. Загрљаји нам могу помоћи да смањите бол

Истраживања сугеришу да неки облици додира могу да смање бол. У једној студији, људи са фибромиалгијом (хронични генерализовани мишићно-скелетни бол, који прати замор, поремећај сна и расположења) имали су шест терапијских третмана додиром. Сваки третман укључује лагано додиривање коже. Учесници су пријавили бољи квалитет живота и смањење бола.

7. Загрљаји нам помажу да комуницирамо са другима

Већина људске комуникације одвија се вербално или невербално. Али додир је још један важан начин на који људи могу слати поруке једни другима. Научници су открили да су људи способни да искажу широк спектар емоција другој особи додирујући различите делове њеног тела. Неке изражене емоције укључују бес, страх, гађење, љубав, захвалност, срећу, тугу и саосећање.

Када се људи грле 20 секунди или више, ослобађа се хормон окситоцин који јача имуни систем и смањује стрес. Физички додир ослобађа овај хормон љубави и "мажења", који побољшава везу и поверење и чини да се људи осећају ближе једни другима. Загрљаји могу користити свим врстама односа. Они су још један облик комуникације који преноси поруке и осећања која речи не могу. То је дубљи, интимнији ниво везе, који се једноставно не добија разговором. 

image