Магазин

Како заљубљеност утиче на нас: Смањује крвни притисак и повећава толеранцију на бол

Заљубљивање заправо мења оно што се дешава у нашем телу - на боље. Када смо заљубљени, неурохемикалије попут допамина и окситоцина, преплављују наш мозак у областима које су повезане са задовољством и наградама, производећи физичке и психолошке одговоре као што су слабије реакције на бол, потреба за другом особом и добро познате "лептириће у стомаку".
Како заљубљеност утиче на нас: Смањује крвни притисак и повећава толеранцију на бол© freepik/gpointstudio

"Љубав и кашаљ, не могу се сакрити", рекао је давно Џорџ Херберт. Иако је ова симпатична изјава најцитиранија на свету, заправо је тачан опис промена које се не могу сакрити, а које се дешавају у нашем телу а пре свега у мозгу. 

Песници су се од давнина питали шта је љубав, верујући да то осећање извире из срца. Наука, међутим, доказује супротно, љубав не долази из срца, већ из мозга. Годинама се постављало питање где се тачно љубав налази у мозгу. Група научника са Универзитета у Канади открила је да овај осећај долази из области веома близу делу мозга који контролише сексуалну жељу а  до овог закључка дошли смењујући испитаницима еротске слике и слике вољене особе. Тиме су открили да сексуална жеља и љубав активирају суседне области мозга, али док секс активира области које се односе на непосредно задовољство, љубав је била повезана са условљавањем, што је процес везан за награде. Љубав видимо као награду, нешто са додатном вредношћу, што претвара жељу у нешто више.

Заљубљеност заправо може довести до телесних промена, као што су лупање срца и опсесивно размишљање, који су природна реакција на нове хормоне које доживљавате. У ствари, студије су откриле да можете очекивати више од само сањарења и немогућности да се концентришете када се заљубите...

"Заљубљивање је једно од психолошки најснажнијих искустава у људском животу, али романтичну љубав прате не само психичке промене", рекли су истраживачи са Универзитета Калифорнија 2019. године. Они су узели узорке крви од 47 младих жена које су започињале нове везе током две године и открили да су ефекти заљубљености били и ментални и физички. 

Заљубљеност може смањити крвни притисак

Повишен крвни притисак или хипертензија је опасно стање које доводи тело у повећан ризик од срчаног удара, можданог удара и отказивања бубрега. Истраживања су открила да заљубљеност може послужити као природан начин за смањење нивоа крвног притиска.

Можда ћете се осећати мање или више под стресом него иначе, у зависности од фазе ваше везе

Можете се запитати како је могуће да се осећате срећно и узнемирено у исто време. Али када је реч о љубави, особа може да се осећа срећном када је заљубљена, али може да се осећа и узнемирено. Заљубљивање у некога може бити стресно на почетку - постоји несигурност око тога да ли су осећања узвраћена, могућност одбијања и анксиозност око тога када рећи те "волим те".

Почетне фазе заљубљивања повећавају нивое кортизола, хормона повезаног са стресом, код нових парова, према једној студији објављеној 2004. године. Међутим, када су учесници тестирани 12 до 24 месеца касније, њихов ниво кортизола се вратио на нормалан ниво. 

Осећате више поверења и сигурности

Грљење и љубљење чине да се осећате смирено и сигурно, а заљубљеност чини да се осећате безбедно и развијате поверење према вољеној особи. Окситоцин, хормон који се ослобађа физичким контактом попут грљења, љубљења и секса, продубљује осећања привржености партнеру и производи осећај задовољства, смирености и сигурности, према извештају Медицинске школе Харварда. Окситоцин такође игра улогу у друштвеном повезивању, мајчином инстинкту и репродукцији и сексуалном задовољству. Овај "хормон љубави" значајно повећава приврженост и поверење међу партнерима.

Осећај "лептирића" у стомаку

Иако звучи лепо и романтично, осећај лептирића није ништа друго већ активирани вагусни нерв који повезује мозак и црева. "Ваш лимбички или емоционални мозак активира вагусни нерв који иде од мозга до црева. Када постанете нервозни, или када се узбудите, је исти осећај, али зависи од ваше интерпретације", каже доктор Данијел Амен, психијатар и неуронаучник. Да ли сте икада осетили да вам се откуцаји срца убрзавају, дланови се зноје или грче у стомаку (на добар начин) када видите некога кога волите или помислите на њега?

Срећни сте

Заљубљеност ослобађа допамин, неуротрансмитер који контролише центар за награду и задовољство у мозгу, због чега се парови осећају срећним када су заједно. Научници су истраживали настанак овог осећаја, па су скенирали мозак 17 особа које су тврдиле да су заљубљене. У преко 2.500 слика мозга открили су да су се учесницима студије, само на поглед фотографије особе коју су заволели, активирају две мождане области које су веома повезане са допамином.

Већа толеранција на бол

Показало се да заљубљеност има својства која смањују бол, иако већина лекара не би препоручила ослањање само на љубав након, рецимо, озбиљне операције или повреде.
Истраживачи су открили да су људи који су гледали слике романтичних партнера имали повећану активност у неколико региона у мозгу за обраду награда, што сугерише да љубав може смањити бол. 

Ствара се осећај зависности

Попут дрога које изазивају зависност које осветљавају наше центре задовољства и терају људе да се враћају по још, љубав може изазивати зависност на свој начин. Научници су приметили преклапање неурохемијских одговора у истим областима мозга међу људима који доживљавају зависност од дроге и љубав. Аутори истраживања из 2017. године су открили да љубав може изазвати зависност јер је то потреба која се може привремено задовољити, али може постати веома ометајућа ако није испуњена током дужег временског периода.

А шта се још мења у људском понашању?

  • заљубљена особа се превише заштитнички понаша у односу на свог партнера
  • не може да се фокусира јер заљубљеност омета наш мозак
  • појачана је самоувереност 
  • уколико је особа неуротична, то се смањује заљубљеношћу
  • не осуђујете више тако лако као пре
  • паметнији смо
  • усвајамо начин говора, мимику, чак смо склонији да неке ставове променимо или прилагодимо партнеру

image