Магазин

Љубав према себи - себичност или шанса да напредујемо

Многи људи са лакоћом воле своју породицу и чланове фамилије, као и своје пријатеље, али се боре да буду фини и пажљиви према себи. "Љубав према себи" значи третирајте себе са истом количином љубави коју показујете према другима.
Љубав према себи - себичност или шанса да напредујемо© pexels/ Tranmautritam

Замислите како бисте реаговали уколико вам се пријатељ повери да има проблема на послу, да претерано једе или да сувише пије. Већина људи би га тешила или предложила стручну помоћ. Али су сви много суровији према себи у истом проблему, када се укључи "унутрашњи критичар" и негативност.

У последње време многи психолози и лајфкоучеви покушавају да на адекватан начин приближе људима због чека је љубав према себи важна. Један од њих, Синиша Убовић, сматра да људи греше када поистовећују нарцизам и егоцентричност са гајењем љубави према самом себи. Напротив волети себе, пре свега значи почети да водимо рачуна о себи, разумети себе, јер оног тренутка када је човек у добром контакту са собом, имаће и много више љубави и разумевања за друге. 

Како поштовање, уважавање и љубав према самом себи утиче на целокупан живот човека, тема је истраживања деценијама. Истраживачи су доказали да особе које практикују ову врсту окренутости (и нежности) према себи, имају мање стреса и нису склони депресивним епизодама а имају и много више самопоуздања. Постоје чак физички бенефити које ствара понашање "бити пажљив према себи", пре свега, јачи имуни систем и мањи ризик од болести срца.

Једно од истраживања које је спровела психолог Кристин Неф, дошло је до закључка да већина људи не види "љубав према себи" као позитиван концепт, већ да се боје да ће их могао одвести у самосажаљење, себичност и да ће им ослабити карактер. Али, пракса је доказала другачије - људи који су према себи пажљиви такви су и према другима, лакше налазе компромис у неспоразумима и склони су да брже опросте увреде или лоша дела. Студија је потврдила да људи који су сигурни у себе и нежну су према себи, умеју да буду благи и према другима, лакше се носе са великим стресовима попут развода брака или траумама.

Како помоћи себи и применити концепт "љубави према себи"

Када се нађемо у проблему, или када смо изложени великом стресу, нападу анксиозности, разочарани смо...требало би поставити себи питање - Шта ми сада треба?

На овај начин дозвољавамо саосећање према себи, исти онај осећај који обично имамо према другим људима сада ћемо применити према себи.

 

image
VV inauguration
banner