Магазин

Симболика цвећа и боја: Које цвеће поклонити за 8. март

Цвеће је увек добар избор за поклон за Дан жена, али како одабрати прави букет, поготово када постоји толико опција? Добро полазиште, уместо само изгледа, може бити и симболика цвета.
Симболика цвећа и боја: Које цвеће поклонити за 8. март© Pexels/Hiếu Hoàng

Не постоји погрешан избор када је у питању цвеће, јер ће се сигурно свако обрадовати на знак пажње, али можемо ли гест поклањања букета учинити интересантнијим? Бирање цвећа према његовом значењу ће учинити поклон јединственим, поготово када се посвети мало више пажње у тражењу правог избора.

Написана порука уз букет може бити инспирисана симболиком цвета - романтична порука ако су у питању црвене руже, интерна шала ако је у букету сунцокрет, жеље за успех и снагу уз орхидеје...Могу се направити различите комбинације из следећих симболика цветова:

Каранфил - црвени каранфил представља осећаје дивљења и поштовања, док су тамније црвене нијансе за љубав и наклоност. Бели каранфил је за срећу и нежност, а рози је знак захвалности.

Орхидеја - популаран цвет орхидеје представља елеганцију, луксуз и лепоту. Велики је симбол женствености и префињености.

Љиљан - постоје различити типови љиљана, али најчешће симоблизују плодност, "поновно рођење", лепоту, скромност...Може се видети на многим венчањима у Кини, јер представљају љубав и успех у заједничком животу.

Сунцокрет - весела жута боја сунцокрета представља радост, понос, срећу и пријатељство.

Лала - лала или тулипан је симбол емпатије и љубави. Значење се може мењати у зависности од боје - црвене за љубав, жуте за срећу, беле за опроштај и нежност...

Ружа - најпопуларнији симбол љубави на свету је цвет руже. Према грчким митовима, верује се да су настале из мешавине суза богиње љубави Афродите и крви њеног љубавника, Адониса. Због тога су вековима симбол вечне љубави. Као и други цветови, значење се може мењати у зависности од боје - црвене за љубав, розе за нежност и лепоту, беле означавају невиност, жуте радост, а наранџасте позитивну енергију и инспирацију.

Нарцис - може бити савршен погодак за Дан жена, јер нарцис важи за цвет месеца марта. Нарцис представља нови почетак у животу и препород, јер су неки од првих цветова који се рађају почетком пролећа. Поред тога, представљају вечност и поштовање. Постоји само неколико варијација жутог и белог нарциса, тако да се симоблика може повезати и са претходно наведеним значењима тих боја.

Ирис - елегантни цвет ириса симоблизује дивљење, храброст, наду и мудрост. Љубичаста боја цвета се асоцира са аристократијом и префињеношћу, а жути ирис представља радост и страст.

Магнолија - цвет магнолије представља достојанство, префињеност, богатство и љубав према лепоти и природи.

Азалеа - азалеа симболизује духовност, умереност и женственост.

Камелија - цветови камелије подсећају на руже, али имају више симетрије и округласту структуру. На истоку се сматрала симболом вечне љубави, али је била и симбол самураја у Јапану, јер су цветале и преживљавале током хладних зима. Због тога представљају трајну љубав и храброст.

Кале - елегантан бели цвет асоцира на лепоту, префињеност, плодност и верност, симбол су среће  и нежне љубави.

image