Магазин

Није потребно увек бити фин

Бити неко ко је увек спреман да помогне, посаветује, позајми, учини услугу и удовољи другоме је најчешће повод за похвале. Ипак, потискивање сопствених потреба зарад туђе среће може бити узрок многих проблема у емотивном животу, али и менталном здрављу.
Није потребно увек бити фин© Pexels/EGO AGENCY

Скромност, дарежљивост, беспрекорни морал, ненаметљивост и сл. су неки од описа "добре" особе. Наведене карактеристике се увек везују за хероје у причама, филмовима или у стварном животу и већина људи тежи ка доброти која их привлачи, али и коју желе да негују у себи.

Многи се труде да испуне такав идеал, али чак и наизглед позитивни атрибути могу имати негативне последице. Доброта се највише мери по опхођењу једног човека према другом, што може довести и до компликованих ситуација за оног који се увек труди да остане "добар".

Људи који воле да помогну, који су великодушни, нежни према свакоме и избегавају конфликт могу постати мета за оне који их желе искористити. Људски односи су комплексни и нешто што појединац може видети као врлину (на пример, скромност), други то могу употребити против њих и уздићи себе. Други пример опасности може бити особа која ће на свачије жеље и захтеве увек рећи "да", јер је тада изложена ризику манипулације од стране неког ко ће прво заштитити себе и преокренути ситуацију у своју корист.

Наведени примери не указују на то да постоје само добри или лоши људи - немогуће је описати човека на тако једноставан начин. Уместо тога, важно је знати баланс између "здраве себичности" и доброте, како би се особа могла заштитити од:

Манипулације

Многи људи у свету су спремни да искористе све могуће ресурсе, али и друге људе, како би се заштитили или унапредили сопствени живот. Иако таква врста сналажљивости није нужно лоша карактеристика, може веома негативно утицати на оног који увек жели да удовољи другима.

Важно је научити да "НЕ" није ружна реч, јер се на тај начин вежбају личне границе. Увек бити доступан и спреман на помагање другима је добро за неговање односа, али увек може наићи тренутак када се лични интерес и срећа жртвују за другог. Тада је време правилно одбити туђи захтев и добро преиспитати сопствене приоритете.

Накупљање негативних емоција

Константно запостављање сопствених обавеза, времена, здравља и граница удобности зарад других може имати веома опасне последице на унутрашњи, емотивни свет појединца. Временом, притисак за одржавање "беспрекорне доброте" може постати превелик и довести до великог нивоа стреса, депресије, нестанка самопоуздања, физичке и менталне исцрпљености.Тада се у ризик доводи квалитет живота и односа са другима, али и са собом. Како би појединац правилно функционисао, треба дозволити себи да осети све добре, али и лошије стране људске природе, од које је немогуће побећи.

Неискрени став у животу

Комуницирати своје искрене фрустрације, мишљења и жеље може бити корисно за квалитетне међуљудске односе. Удовољавање другима често доводи до токсичних пријатељстава и емотивних веза. Приказивање својег "правог лица" ће бити бољи начин за повезивање са другима. Усиљени осмех и интеракције ретко могу помоћи у развијању забавних и искрених односа, јер недостаје специфична топлота која се може осетити, само када се људи заиста осећају опуштено и сигурно у себе.

Доброта није константно људско стање, које се може измерити по правилнику. Колико год да се неко труди да другима удовољи, изазови ће и даље бити ту, манипулативни људи ће то и даље користити за сопствене циљеве и губиће се прилике за истинским емотивним односима. Најбоље је знати када је време за себичност, а када за дарежљивост, што увек зависи од животне ситуације.

image