Магазин

"Мумијска браон" - сликарска боја направљена од људских остатака

Да ли је најбоље одабрати ковчег, кремацију или алтернативан начин за почивање у миру, као што је постати део пигмента боје за сликање? Тајни састојак дубоких браон тонова на неким од најпознатијих уметничких дела на свету су заправо остаци мумифицираних људи и животиња.
"Мумијска браон" - сликарска боја направљена од људских остатака© Wikimedia Commons/Public Domain

Мумијска браон је била веома популарна међу многим европским мајсторима сликарства. Пронађена је на сликама које датирају чак из шеснаестог века. Разлог за велику популарност боје, према порталу "ИФЛ Сајенс (IFL Science)", су била својства самлевених остатака мумифицираних људи и животиња увезених из Египта. Била је тражена због јединственог начина мешања са другим пигментима, омекшавања приказивања сенки, боје коже и посебног ефекта сјаја који је остао на слици након наношења слојева овог пигмента.

Користила се на светски познатим делима, као што је "Слобода води народ" Ежена Делакроа и "Кухињски ентеријер" Мартена Дролинга. Обе слике су изложене у Лувру. Поред тога, пронађени су рачуни који показују да су боју куповали сликари Вилијам Бичи и представнци покрета прерафаелита, Данте Габријел Росети и Едвард Берн-Џонс.

Ипак, није могуће идентификовати боју на многим сликама из историје уметности, јер научници сматрају да су остаци молекула мумије данас исувише ситни за правилну анализу. Такође, није познато колико уметника је заиста знало право порекло браон боје која се користила, али портал "Арт УК" преноси да је Берн-Џонс наводно симболично закопао своју тубу боје када је сазнао како је настала.

Боја је престала да се производи око двадесетог века, не само зато што су многи били згрожени процесом прављења, већ и због високе цене увоза мумија, које су постајале све ређе. У неким деловима Лондона су се чак и користила мумифицирана тела криминалаца, на захтеве уметника. Осим као састојак за пигмент, сматра се да се исти прах користио за поједине лекове, тако да су се оба производа заједно продавала у апотекама.

Последња туба мумијске браон се произвела 1964. године. Произвођачи су у огласу написали да можда имају још неколико удова у складишту, али не довољно да се направи још туба боје.

Данашња "модерна мумијска браон" се производи од минерала глине (каолинит), кварца, хематита и гетита из земље и засигурно не садржи остатке људи, ни животиња.

image