Магазин

Три знака која указују да сте можда ви проблем у вашој емотивној вези

Понекада, проблем заиста јесте у нама. Када никако немамо среће у емотивним односима с другима, можда је време за интроспекцију и анализирање могућих грешака које правимо у нашем љубавном животу.
Три знака која указују да сте можда ви проблем у вашој емотивној вези© Engin Akyurt

Када је љубав у питању, тешко је рационализовати многе ситуације, осећања и размишљања. Ипак, за здрав партнерски однос, потребно је увек улагати труд и време. Лакше је замерити другој особи када љубав не цвета, али да ли постоје грешке које ми правимо, а да нисмо ни свесни?

Следеће три "навике" се могу препознати самоанализом, а када се коригују и пронађу боље алтернативе, партнерски однос ће се сигурно побољшати и сопствене жеље и потребе ће бити јасније:

Превише очекивања и обожавање (потенцијалног) партнера

Константно анализирање и дивљење особи која нам се допада може бити мач са две оштрице. Добро је примећивати све позитивне атрибуте и уживати у "заљубљености", али постоје одређене границе која се морају поштовати, поготово када још нисмо заиста упознали особу и видели све њене врлине, али и мане.

Идеализација партнера може бити веома штетна по однос и проузроковати проблеме у будућности, поготово када се испотави да "савршена особа" коју смо замислили заправо није идеална и у стварности. Тада долази до разочарења и фрустрације.

Могући узроци прекомерног идеализовања друге особе могу бити везани за недостатак самопоуздања и самопоштовања. Стално "обожавање" другог може довести до неуравнотеженог односа, у коме је једна особа на узвишеној позицији, а друга постаје његов верни љубитељ, уместо партнер, који заслужује једнаку количину подршке, комплимената и поштовања. За здрав и зрео емотивни однос, потребно је сагледати реалност и бити свестан свих делова личности друге особе.

Прижељкивање емотивне везе са неким ко је недавно прошао кроз раскид

Како би међуљудски односи били позитивни и искрени, важно је знати када је другима потребно мало времена и простора, поготово након емотивно стресних догађаја. Активно покушавати успостављање блиског и романтичног односа са особом која и даље пролази кроз последице раскида може имати потпуно супротан ефекат и створити велику дистанцу.

Окончана веза није једноставна ствар и свакоме је потребно време да зацели. Иако намере могу бити добре, понекада је најбоље имати стрпљења и поштовати туђа осећања, поготово ако често помињу бившег партнера или не делује као да су спремни за нови емотивни однос. Стварање додатног емотивног притиска може збунити другу особу и пореметити њихов период исцељења.

Недовољно јасна комуникација

Разговорати отворено је најважније када су у питању емотивни односи. Данас су границе између пријатељстава с повластицама (секс "без емоција") и емотивних веза постале недовољно дефинисане. Појединац који је неколико пута ступио у сексуалне односе са неким може сматрати да је са том особом у емотивној вези, док друга страна можда не осећа такву блискост, већ само физичку привлачност.

Из таквих (и многих сличних) случајева често настају проблеми. Долази до многих конфликта и незадовољства, а непријатности се могу избећи ако су намере обе особе јасне од почетка. Важно је проценити када је прави тренутак за такав разговор, а када дође време за искреност, најбоље је рећи како се заиста осећамо: 'Свиђаш ми се/не свиђаш ми се, желим/не желим емотивни однос, нисам сигуран/а на шта желим, хтео/ла бих да дођемо до заједничног решења...'

Када обе стране могу слободно изјаснити своја осећања и недоумице, много је лакше доћи до правог одговора и компромиса, како би свако био задовољан, а потенцијалне свађе или поптуно окончање односа се могу избећи.

image