Не треба ограничавати унос угљених хидрата - лекари открили шта једу људи који спорије старе
О важности влакана до сада је исписано на хиљаде редова, а њихов значај у исхрани потврђен је стотинама научних истраживања која су спроведена: за правилан рад гастроинтестиналног тракта, снижење холестерола и регулацију нивоа шећера у крви, па чак и превенцију онколошких обољења можемо захвалити влакнима која се налазе у намирницама. За разлику од протеина, масти и угљених хидрата, које у процесу варења тело разграђује и апсорбује, влакна су та која остају имуна на процес ферментисања који се дешава у танком цреву и која долазе све до дебелог црева, побољшавајући његов рад и подстичући дефекацију.
Нажалост, у данашње време услед ригорозних дијета којима се подвргавају жене, а све чешће и мушкарци у борби са вишком килограма, унос влакана све је нижи, будући да се она у највећој мери налазе у намирницама биљног порекла и спадају у неку врсту угљених хидрата која је управо дијетама избегавају. Стога је веома важно исхрану прилагодити не само жељеном циљу (односно показатељима на ваги), већ и реалним потребама организма за одређеним нутријентима, а намирнице попут пиринча, овсених пахуљица и поврћа не искључивати из исхране у потпуности.
Једна од највећих заблуда јесте да здрава храна није укусна, међутим, списак намирница које су богате влакнима је ту да нас разувери: поврће, нарочито зелениш, воће, па чак и кокице и црна чоколада - све су ово намирнице које су не само здраве, већ и укусне и доступне. Шта је то што би требало да једемо како бисмо организам одржали у тонусу?
Овсене пахуљице - које не само да су укусан и једноставан доручак, већ су и богате бета-глуканима, влакнима која су сјајна за рад желуца, срца и побољшање имунитета
Авокадо - богат влакнима и незасићеним мастима, при регуларној употреби потпомаже одржавање оптималног артеријалног притиска и здравља кардио-васкуларног система
Зелениш - зелена салата, блитва и спанаћ не само да су богати витаминима и минералима и антиоксидансима, већ садрже и висок ниво влакана и представљају одличан додатак јелима. Микробиље је још један начин да у исхрану уврстите зелениш
Чиа семенке - као додатак овсеној каши, или засебно уз мало кефира или јогурта, чиа семенке учиниће оброк потпунијим и надоместити недостатак влакана у организму, будући да се у само две кафене кашичице чиа семенки налази чак 8 грама влакана
Бобичасто воће - јагоде, купине, малине, боровница, укусне и здраве, ове воћне бомбице права су ризница витамина и влакана, а сјајно се слажу са овсеном кашом и чиа семенкама (ето идеје за доручак)
Какао прах - сјајне вести за страствене љубитеље чоколаде је да је какао прах извор влакана и антиоксиданса, а да ли ћете појести пар коцкица црне чоколаде или попит шољу врућег какаа пред спавање, избор је ваш
Овом списку можемо додати и банане и поморанџе, као и киви, намирнице које смо често навикли да видимо као главне састојке разних витаминских шејкова и смутија на млечној основи, који су последњих година у тренду. Ипак - то је велика грешка: према истраживањима која су спровели научници Мејо клинике утврдили су да је далеко здравије појести целу воћку него је претворити у сок. Иако су сви витамини, минерали и фитонутријенти садржани у воћу и поврћу заправо и у њиховом соку, цеђењем се губи један важан састојак - а то су управо влакна.