Магазин

Цеђени сок или цела воћка: шта је здравије

Тренд који се шири друштвеним мрежама, а који препоручује да се воће и поврће цеди како би се из њега екстраховале све хранљиве материје и витамини, заправо не доноси ништа корисно у нашу рутину када је исхрана у питању
Цеђени сок или цела воћка: шта је здравије© freepik/Racool_studio

Колико сте само пута у апарат за цеђење убацили јабуку, поморанџу или неко друго воће или поврће, мислећи да ћете тако "извући" оно најбоље из њих? Е, па, погрешили сте. Цеђено воће и поврће није здравије од целих комада, тврде научници америчке Мејо клинике.

Наиме, научници Мејо клинике утврдили су да је далеко здравије појести целу воћку него је претворити у сок. Иако су сви витамини, минерали и фитонутријенти садржани у воћу и поврћу заправо у њиховом соку, цеђењем се губи један важан састојак - а то су влакна.

Истраживања која су спроведена на поменутој клиници на две независне групе, од којих је једна конзумирала поморанџе и грожђе у целости, а друге у облику исцеђеног сока, показала су да је група која је јела воће у целости брже постизала осећај ситости од оне која је конзумирала сокове, као и да је постајала гладнија касније у односу на другу групу.

Наравно, уколико нисте љубитељ воћа или поврћа, а ипак желите да их уврстите у своју исхрану, сокови су одлична варијанта, међутим, уместо цеђења, далеко боља опција може бити "блендање" - на тај начин сок који направите ће изгубити неупоредиво мање хранљивих састојака и здравих и преко потребних фитонутријената и влакана.

Неки пак, верују да је цеђење воћа и поврћа боље јер тело на тај начин једноставније апсорбује нутријенте, а желудац одмара јер не мора варити влакна, као и да се конзумацијом воћа и поврћа које је претходно исцеђено смањује ризик од појаве канцера и елиминишу се токсини из организма.

image