Магазин

Како да не добијемо шугу у продавницама гардеробе

Већина људи у 21. веку сматра да су кожна обољења, попут шуге остала далеко за нама у прошлости. Након вести да је у "Зари" у Подгорици неколико муштерија добило осип, поново се почело причати о овој заразној болести. "Сви мисле да је то болест 19. века, али није тако. Шуга има периоде када се највише јавља", каже за РТ Балкан дерматолог Ивана Вучељић.
Како да не добијемо шугу у продавницама гардеробе© freepik/freepik

У медијима се појавила вест да су у Подгорици, људи добили шугу, након посете продавнице гардеробе "Зара". Посетиоци овог малопродајног објекта сматрају да су добили кожно обољење које је изазвало осип на стомаку и леђима, након ношења гардеробе познатог бренда.

"Није преношење преко гардеробе уобичајено. Можда је имао неко од запослених, или је неко ко је већ био заражен ушао у Зару, да нешто проба", одговара наша саговорница, дерматолог Ивана Вучељић, на питање да ли је могуће да се пренесе шуга преко гардеробе.

"Најчешће се обољење преноси директним контактом, кожа о кожу, али и блиским контактом, када је доста људи у малом простору као што су то учионице, вртићи, ту се најчешће добија. Најчешће је преносе деца", каже докторка Вучељић. 

Колико се често појављује ова кожна болест?

"Шуга се релативно често јавља. Сви мисле да је то болест 19.века, али није то баш тако. Она има периоде када се највише јавља, односно, да кажемо неке 'епидемије' током године, пикове појављивања. Најчешће фебруар и март, после зимског распуста, када деца имају највише  контаката између себе, иду на зимовања. И током јесењих месеци када крене школа, октобар, почетак новембра."

Постоји ли начин да се заштитимо?

"Прати руке, избегавати претерано блиске контакеа, са непознатим људима, мада некад је то немогуће избећи, уђу људи у градски превоз кад су гужве."

Такође, уколико купујете нову гардеробу, обавезно је оперите пре ношења, јер није шуга једино обољење које се може пренети. Све што може да се пере на 60 степени, обавезбо опрати у машини за прање веша, само, без ваших  других одевних предмета. Уколико производи не могу да се перу, однети их на хемијско чишћење.Само замислити колико је особа пре нас пробало одређени комад гардеробе.  Додатно, кад пробате гардеробу, урадите то у што краћем периоду, односно, немојте се дуго у њој задржавати. Неколико минута које проведете у тој гардероби није опасно, тј. није довољно за контаминацију. 

Да ли је истинито народно веровање да шуга иде на чисто?

"Јесте. Пре ће да добију шугу они који су чисти и уредни него они који то нису. Добиће и неуредни у неком моменту, али потребан је већи број контаката. Као што ми људи волимо чисто, тако и микроорганизми воле чисто. Зато ће пре да се зарази неко ко је чисте коже, него неко ко је прљав."

Шуга је заразно обољење које се најчешће појављује на местима где је кожа танка, као што су то прегиби, пазух, стомак, регија око пупка, груди, препоне, унутрашња страна бутина, између прстију. Међутим, наша саговорница наглашава да има доста и непрепознате шуге, која се често третира као екцем, најчешће као хронични екцем. Једина разлика је што је код шуге карактеристичан и изражен ноћни свраб. 

Период инкубације код шуге је јако дуг, од момента када сте јој изложени, до избијања на кожи, може проћи и до шест недеља. У овом дугом периоду, често не можемо лако да повежемо време и место када и где смо се заразили.

image