Магазин

Како пронаћи пријатеље ако сте интровертни

Ако себе сматрате интровертом, вероватно се осећате прилично пријатно у сопственом друштву. Међутим, може доћи тренутак када схватите да сте изгубили контакт са другим људима. Како пронаћи пријатеље и на шта би требало обратити пажњу?
Како пронаћи пријатеље ако сте интровертни© freepik/marymarkevich

Пријатељства чине наше животе смисленијим и пријатнијим, а од виталног су значаја за наше ментално и емоционално здравље и кључни су елемент среће. Студије показују да су људи са јаким друштвеним везама срећнији, здравији и живе дуже. 

Иако можда делује да интроверти воле своју самоћу и да су ретко мотивисани да стичу нове пријатеље, социјолози сматрају да то није тачно. "Свака особа на свету има потребу да се повезује са другима. Једина је разлика какве су то пријатељске везе и колико времена ће проводити са њима", каже Кесли Килам, социолог.

Кључна карактеристика интровертних особа је да их комуникација са другим особама у друштву исцрпи, па им је потребно неко време како би се енергетски "повратили". Иако се термини стидљив па чак и социјална анксиозност често користе наизменично да објасне интровертност, они немају исто значење. Америчко психолошко удружење дефинише стидљивост као склоност да се осећате неспретно или напето током друштвених интеракција. Са друге стране, друштвено анксиозни поремећај је ментално стање које карактерише интензиван и упоран страх од тога да их други људи посматрају и да им суде.

Интроверти ће радије потрошити своју енергију на пар блиских људи из окружења, док ће екстроверти уживати на забави пуној нових људи. Ипак, иако интроверти преферирају мале групе блиских пријатеља, за њих је такође здраво да комуницирају са познаницима или да имају пријатељске разговоре са странцима. Заправо, стручњаци сматрају да сви људи имају користи од тих повремених интеракција.

Уколико заиста желе да пронађу више пријатеља, то је сасвим могуће. Али важно је успоставити ове везе из правих разлога. Требало би да се запитају да ли заиста желе више пријатеља или само верују да би требало да их имају.

  • Битније је квалитет од квантитета

Имате добре односе са својом породицом и једним добрим пријатељем, слажете се са својим сарадницима, али сте савршено задовољни што се на крају дана опростите од свих њих и останете сами. Можете водити љубазан разговор по потреби, али немате посебну жељу да упознате већину људи које срећете. Иако за неке ексроверте то може значити да ваш живот озбиљно има недостатке друштвених веза, али ви не размишљате на тај начин. Проналажење једног доброг пријатеља је често лакше (и мање исцрпљујуће) него изградити гомилу површних познанстава, за које немате времена или енергије да их заиста упознате.

  • Придружите се клубу или групи која вас занима

Потражите клубове или групе у којима се људи баве хобијима које и вас интересују или деле иста интересовања. Чланство у клубу читалаца или друштву љубитеља фотографије, помоћи ће вам да упознате људе са којима ћете имати заједничке теме за разговор. Групне активности могу бити мање застрашујуће од интеракција један на један, и помоћи ће вам да постепено упознате људе у структуриранијем окружењу. Када се појави нова особа у групи, будите први који ће се поздравити.

  • Разговарајте са људима које срећете свакодневно

Потенцијални пријатељи су свуда. Разговарајте са људима које срећете свакога дана, на послу или у школи. Можда ћете се изненадити колико је лако склопити нова пријатељства на овај начин. Чак и ако не стекнете новог пријатеља, изградићете искуство и самопоуздање да наставите да покушавате.

  • Изађите из своје зоне комфора и испробајте нове ствари

А уколико ваши постојећи хобији не пружају много могућности за повезивање, размислите о новом приступу. Изазовите себе да испробате једну ствар, која вас је одувек занимала. Када постанете члан или део нове заједнице, не морате ни са ким да разговарате први пут када одете. Али ако уживате, појавите се поново и покушајте да се повежете са неким кога препознајете. 

  • Знајте које су ваше јаче стране

Можда нећете бити најсјајнији у групним активностима, или нећете умети да јавно причате о својим осећањима, али сте одличан слуашалац и емпатични сте. Ваше врлине су квалитети који ће привући нова пријатељства, а можда привучете пријатеља који је баш те особине тражио код друге особе.

  • Колико заиста имате енергије и времена за нове пријатеље

Многи интровертни људи имају неколико блиских пријатеља. Ако покушате да стекнете више пријатеља него што имате енергије, на крају ћете се осећати кривима што немате довољно времена за дружење. Али, ће вам увек требати време да се осамите и напуните енергијом.

  • Будите стрпљиви

За склапање пријатељства је потребно време. Зато будите стрпљиви и наставите да покушавате, чак иако одмах не стекнете нове пријатеље. Немојте се исцрпљивати пребрзо, јер ћете у супротном, вероватно осетити преоптерећење и можда ћете пожелети да одустанете. 

image