Магазин

Што даље путујемо, то смо срећнији

Следећа дестинација за одмор може бити на већој дистанци од дома у односу на претходне (позате) дестинације - нова истраживања показују да учесталијa путовањa на далека места могу бити кључ до срећнијег живота.
Што даље путујемо, то смо срећнији© Pexels/Dominika Roseclay

Резултати истраживања од пре неколико година су показали да људи најчешће посећују места која су физички близу и позната појединцу (изузев посла/школе). Број разноврсних локација по особи је у просеку био двадесет пет, а испитано је преко четрдесет хиљада људи различитих година и стилова живота.

За наведено истраживање је коришћено праћење локације учесника преко њихових мобилних телефона а цео процес праћења њихове локације је трајао неколико година. Недавна студија је поновила исти принцип, али уз додатак бележења емоција и расположења испитаника након посећивања одређене локације.

"Истраживачи су анализирали ГПС податке у односу на процене расположења учесника. Што су даље ишли од "познатих" места, то је осећај благостања био већи. Колико се "лутало" тог дана би утицало на расположење, али обрнут ефекат није био изражен. Другим речима, тражење нових места је доводило до позитивих емоција, али није било потребно бити у добром расположењу како би истраживање непознате локације почело," написала је психолог Алисон Гопник за "Вол стрит журнал".

Дакле, што даље путујемо, то смо срећнији. Разултати су били посебно истакнути код млађих генерација, када би имале прилике да посете места која се знатно разликују од "познатог терена" у родном граду. Због тога психолози задужени за истраживање наглашавају важност допуштања млађима да негују своју радозналост и прошире своје видике кроз путовања и слободу кретања, поготово у формативним, адолесцентским годинама.

Постоји више разлога зашто нова места изазивају позитивна осећања код појединца. Разноврсне информације и околина стимулишу мозак, креативне и когнитивне способности се развијају, учење о различитим историјским локацијама, културама и народима постаје забавно и едукативно искуство... Поред свих бенефита које доноси, зашто онда путовање на ново место многима и даље представља изазов?

Један од најчешћих узрока је страх. Многи људи се плаше да изађу из зоне комфора, макар то била мала или велика промена (нов ресторан или одлазак на други крај света). Страх од непознатог може бити изузетно изражен и спречити појединца у доживљавању нових искустава, који потенцијално могу побољшати квалитет живота.

Добро је почети од малих корака, као што је истраживање сопственог града. Временом, знатижеља се повећава, страх умањује а уживање у новооткривеним местима постаје лакше и лепше. 

image