Магазин

Како унети светлост и ведрину у простор

Није потребно избацивати одређене елементе како би соба деловала светлије и свежије, већ одабрати оне који могу бити од помоћи и поптуно преокренути атмосферу простора.
Како унети светлост и ведрину у простор© Pexels/Charlotte May

Напознатији савет за осветљивање собе је фарбање зидова у бело. Иако боја зидова има велику улогу у одређивању атмосфере простора, некада је потребно још неколико корака за упечатљивије освежење мрачних соба:

Завесе

Осим што даје илузију високог плафона (поготово када су постављене изнад прозора), завесе могу бити кључни елемент за одређивање атмосфере просторије. За собе које су мање и/или мрачне би требало избегавати превише велике завесе направљене од тешког материјала и напардних, тамних боја или дезена. Довољно је одабрати светле завесе беле или било које боје, докле год је светла нијанса. Лаган или скоро провидан материјал је добар избор, а уже завесе могу додати илузији високог плафона.

Металик комади

Елементи који су од металик матеирјала, било да је цео намештај или само поједини детаљи, могу направити занимљиву илузију. Рефлексија других, светлих предмета ће бити упечатљива и цео простор ће деловати освежено. Важно је пронаћи добру дозу, како металик површине не би превише доминирале, већ "помогле" у добром осветљењу.

Стратешки постављена огледала

Огледала су најбоља замена за прозоре и природно светло. Огледала могу да се поставе тако да било које осветљење може да се рефлектује и дуплира. Могу бити постављена тачко преко пута светиљке/прозора или под одређеним углом, како би ефекат био што бољи. Добро је избегавати превише велики или таман рам, како не би "прогутао" светлост. Више огледала се може поставити на неколико различитих места - највеће у углу просторије, средње на зиду преко пута, а најмање на полицама или радном столу.

Светли намештај који не мора бити бео

У случају да је време за куповину намештаја, онда је време одабрати што више светлих опција. Бела боја не мора бити једини избор, већ постоје многе варијације беж, сивих или цео спектар пастелних боја. Осим великих елемената попут софе, столова и столица, декорације као што су јастуци, посуђе, постељине могу суптилно унети светлину у просторију. Бирање омиљених боја у светлим нијансама помаже да соба изгледа занимљиво и "живо", али без превише нападних елемената. У случају да је већина намештаја чисте беле боје, онда је у реду додати неколико акцената (јастуци, саксије, простирке) у боји.

Уметност диктира простор

Ако је мењање намештаја или завеса превелики изазов, онда увек постоји брзо и једноставно решење – уметност. Приликом тражења одређеног дела, било да је слика, скулптура и сл., онда полазна тачка може бити светле боје рада.  Осим боје одређене слике или фотографије на зидовима, материјал од кога је дело направљено може бити од значаја. Уместо метала или тамног дрвета, стаклена скулптура или слика са танким, светлим рамом може "осветлити" зид.

image