Магазин

Да ли бисте посетили "Музеј овдратне хране" у Шведској

Гађење има веома важну еволуциону функцију - упозорава нас на храну која би могла бити потенцијално опасна или смртоносна. Ферментисана храна људе подсећа на покварено и врло често се сматра одвратном. Међутим, иако је оно што се сматра укусним или одвратним, лично и условљено културом у којој живимо, изабрана јела и мелеми који су се у историји користили, код многих посетилаца овог необичног музеја су изазвали мучнину.
Да ли бисте посетили "Музеј овдратне хране" у ШведскојGetty © Joe Raedle

Иако су нас старији учили да се за храну никада не сме рећи да је одвратна, овај музеј у свом званичном називу тврди супротно. Отворен је 2018. године, а има преко 20.000 посетилаца годишње. На самом улазу добијају се кесе за повраћање, а тај чин уопште није необичан и редак током посете. 

Ако само пробамо да наведемо шта се налази на менију ове необичне поставке, биће јасно зашто је кеса обавезна. Ово су само нека од јела и мелема на које је било највише реакција:

  • Гомутра је крављи урин из Индије, за који се тврдило да лечи псоријазу, губу, грозницу, болести јетре и рак
  • Тонгсул традиционални корејски лек са 9 посто алкохола а који настаје од измета детета, који се хлади 3-4 дана, помеша са водом, подели на мање комаде и ферментише преко ноћи. За ово алкохолно пиће се тврдило да лечи бол, сломљене кости, модрице, упале, па чак и епилепсију
  • Пиво које настаје када се десетак беба мишева удави у пиринчаном вину, а "сазрева" најмање годину дана пре пијења. Ово пиво се користило као тоник здравља за астму и болести јетре
  • Кинези су својим посетиоцима у ресторану нудили мозгове мајмуна, послужене за посебним столом који је држао главу мајмуна на месту, а конобар би отворио лобању и гости би јели док би се тело мигољило испод стола
  • Урин малих дечака који се скупља у школама и на пијацама широм града у кантама, а затим се у њему кувају јаја. Након неког времена, љуска се разбија, како би се урин увукао у јаје. Изузетно су јаког мириса, укус је описан као деликатан, слан и изазива зависност

Свакако да овакава поставка изазова и коментаре посетилаца:

"Музеј је био заиста занимљив и поседује много добрих експоната. Такође, постоји велики број занимљивих 'мирисних' узорака, али и велики избор узорака за пробање!"

"Заиста узбудљиво искуство, али није за оне са осетљивим непцима."

"Одлична и информативна изложба. Постоји део за тестирање, а мој пријатељ и ја смо били довољно храбри да пробамо све, од сирева до чудних рибљих производа и љутих сосева. Добили смо грч у стомаку након што смо пробали Мед Дог, најљући сос на свету. А лепо су нас упозорили!"

Људи могу бити веома осетљиви на јаке мирисе, које су често последице ферментације, док су други осетљиви на лош укус, или пак текстуру хране, па им веома меко и гњецаво воће дуријана, на пример, може изазвати гађење, док ће неки добити нагон за повраћање при помисли да конзумирају мозак мајмуна или живу рибу.

Најјаче реакције, како наводе у музеју, обично изазивају комбинација више врста гадних укуса у једном јелу. Сурстроминг, ферментисана риба из Шведске, веома лоше мирише, изузетно је сланог и ферментисаног укуса а додатно и има гњецаву текстуру.

Тренутно је отворена поставка која се бави опасном храном. Наводећи да су људи одувек били инвентивни када је у питању храна, проналазећи креативне начине да отровну и смртоносну храну учине јестивом - семе које садржи цијанид и животиње са токсичним органима. Припрема већине "опасних" јела почела је као начин да се преживи у тешким временима, постајући с временом посластица. 

Овакав музеј отворен је пре две године и у Берлину. 

image