Магазин

Цвеће које можете јести овог пролећа

Лаванда, невен, маслачак...Пролеће је симбол нових почетака и може бити савршено време за испробавање и нове хране.
Цвеће које можете јести овог пролећа© Pexels/ROMAN ODINTSOV

Цвеће не мора бити само декорација, већ се може конзумирати на различите начине. Јестиво цвеће се користи чак од доба Старог Рима и Египта - користили су латице цветова за салате, поготово љубичице и руже у многим јелима, а лаванду за сосеве. За време ренесансе, публика на представама би добила чај од руже. У викторијанском добу, цветови су били луксузна декорација на дезертима. 

Најважније је знати да су цветови адекватно очишћени и припремљени. Свима је добро познато да се сушене латице могу користити за чајеве, али поједини цветови се могу конзумирати и на другачији начин:

Љиљан

Сушени љиљан се често може видети сервиран са различитим сиревима, на фотографијама објављеним на друштвеним мрежама, а може бити и добар додатак салатама. Користи се као један од главних састојака традиционалне кинеске слатко-киселе супе. Златни љиљан може цео да се једе, а многи сматрају да укус подсећа на укус кестена.

Маслачак

Цела биљка је јестива и пуна храњивих материја. Цвет, стабљика и листови се могу или скувати или јести сирови, а корен се користи за чај. Чај маслачка има висок ниво бета каротена и антиоксиданата, који штите ћелије и умањују упалу. Такође, цвет садржи много витамина А, који је добар за кожу.

Лаванда

Лаванда се користи на различите начине - у чају, као сируп, екстракт, у многим сладоледима, колачима... Сам свет се може конзумирати када је свеж или осушен. Многи воле лаванду не само због специфичног укуса, већ и због умирујућег дејства и својстава која могу помоћи у бољем сну и умиривању главобоља.

Поточарка

Листови поточарке су јестиви и могу се јести сирови или кувани. Цветови биљке се могу јести без икакве претходне припреме (осим чишћења). Богата је витамином Ц и умањује производњу кортизола који утиче на ниво стреса у организму.

Ружа

Чајеви, мелеми, сладоледи, дезерти... Ружа има велику примену, а у последње време је постала веома популарна за летња пића. Многи користе хлађен чај од руже и латице као декорацију, као и цветове замрзнуте у коцкице леда за естетику.

Невен

Невен је веома лековита биљка и користи се за различите чајеве и медицинске креме. Богат је каротеноидима и витамином Е, који умањује иритације на кожи и због тога се користи у многим козметичким производима. Наранџасти цвет, осим у чајевима, може се користити као зачин за слана јела.

 

image