Магазин

Руски "супермен" поставио државни и светски рекорд у вучењу 32 тоне тешког авиона

Да за руске спортисте не постоји немогуће потврдио је и млади "супермен" Денис Вовк из Санкт Петербурга, који је поставио је државни и светски рекорд у дисциплини ручно вучење авиона тешког више од 32 тоне - растојање од 10 метара савладао је за свега 42 секунде!
Руски "супермен" поставио државни и светски рекорд у вучењу 32 тоне тешког авиона© Ruptly

Прес служба Међународног аеродрома у Сочију, на коме је одржан спортски догађај, издала је саопштење за јавност у четвртак, 6. априла, истакавши да је у питању историјски важан догађај, будући да су до сада овако нешто покушали само спостисти у категорији изнад 150 килограма. На снимку који је обишао свет приказано је како се Денис загрева на аеродрому у близини авиона "Sukhoi Superjet 100" руске авиокомпаније, након чега голим рукама уз помоћ канапа вуче летелицу, ослањајући се ногама на специјалне ослонце - ова техника сматра се најтежом од свих техника у овој дисциплини.

Денис Вовк се може похвалити не само постављањем апсолутног рекорда у Руској Федерацији, већ и постављањем светског рекорда у категорији до 90 килограма - авион тежак 32,1 тону Денис је вукао 10 метара за шта му је било потребно невероватне 42 секунде. Резултат је прокоментарисао и председник Федерације за екстремне и спортове снаге, Василиј Гришченко: "По чему је овај рекорд јединствен? По томе што је постигнут "рука преко руке" стилом (arm-over-arm), односно искључиво снагом спортисте, без икаквих помагала - ухвативши се за канап, он вуче авион повлачењем канапа ка себи. Једина справа која се користи је ослонац, тек да би могао да се одгурне, а све остало је само снага његових руку". Иначе, претходни рекорд поставио је управо Гришченко.

Сам спортиста навео је да чак ни неповољни временски услови и кишовито време нису могли да га поколебају у намери да постави нови рекорд, и надмаши претходни најбољи резултат који је остварио вукавши авион "Airbus А-319" који је био нешто тежи (40,57 тона) на растојању од четири метра и 32 центиметра за 52 секунде.

"Знам на шта идем и да могу да остварим оно што сам наумио, али – потребно је да се поклопе  други фактори. У глави свеједно постоји и мисао да нешто може кренути по злу, али без обзира на то ја изађем и одрадим то. "Овде и сада" - то је мој животни мото" навео је Денис Вовк.

Иначе, млади Денис Вовк може се похвалити не само снагом руку, већ и ногу - пре две године он је ходом по хоризонталним степеницама вукао воз "Ластавица" серије ЕС1П, који је тежио невероватне 274 тоне: за прелажење растојања од четири метра и 84 центиметра Денису је било потребно 52 секунде.

image