Свет

Како је Блинкен дочекан у Кини? Голи асфалт уместо црвеног тепиха

Блинкенова посета је амбициозно замишљена, али по свему судећи за Кинезе је потпуно безначајна
Како је Блинкен дочекан у Кини? Голи асфалт уместо црвеног тепиха© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Амерички државни секретар Ентони Блинкен нема среће са Кинезима. Осуђен је да вади флеке свог, како многи тврде, дементног шефа Џозефа Бајдена, који се усудио да чак два пута каже за кинеског председника да је диктатор. Сада се Блинкен опет нашао у посети Кини у мисији омекшавања односа Вашингтона и Пекинга, и то у тренутку док амерички Сенат прети забраном апликације ТикТок која је у кинеском власништву и што је још горе, одобрава нови пакет војне помоћи Тајвану.

Добродошлица је била управо онаква какви су и односи две велике силе – хладна.

Када је Блинкен стигао у Шангај аналитичари су предвиђали да ће "чврсто стајати на америчким интересима", али се испоставило да – на чему год да је стајао, то дефинитивно није био црвени тепих којим се иначе дочекују страни званичници од великог значаја. Заправо, стао је на голи асфалт а ниједно од препознатљивих лица кинеске политике није било у његовом "одбору за дочек".

Једног од највиших представника Бајденове администрације дочекао је кинески политичар средњег ранга – директор канцеларије за спољне послове шангајске владе Конг Фуан, што је такође био "суптилан" знак Кинеза о томе шта мисле о Блинкеновој посети.

Нешто мање суптилна била је констатација кинеског државног медија "Глобал тајмс", како "Кина нема велика очекивања од Блинкенове посете". Бивши главни уредник овог гласила Ху Сиђин, био је, готово бруталан - исмевао је Блинкена и описао његову посету као "молитвену".

За америчког државног секретара био је то својеврсни "дежа ви", јер ништа боље није прошао ни 2023. године, када је после афере о наводном кинеском шпијунском балону долазио да "омекшава" кинеско-америчке односе.

И тада је дочекан без цвећа и црвеног тепиха, а бројни аналитичари оценили су ову сценографију, или боље речено, изостанак сценографије – као део плана Пекинга,  да "дипломатски понизи Блинкена".  Колико је тај план био успешан показало се и када су приказани снимци који приказују Блинкена на састанку са кинеским лидером. Званичници седе за два дугачка стола, а Блинкен, као ђаче, уз бележницу слуша излагање Си Ђинпинга који седи на челу.

Амерички медији, наравно, покушавају да забашуре хладни дочек свог "топ" дипломате, па тако "Њујорк тајмс" даје идиличну слику сцене која се десила јуче увече када је Блинкен "навијао са стране на кошаркашкој утакмици у Шангају, а четвртак провео ћаскајући са студентима у кампусу Универзитета Њујорк у Шангају и упознајући се са власницима америчких предузећа".

Било би то лепо испуњено време да је Блинкен дошао као туриста.  Будући да је дошао као званични представник државе која се труди да се наметне као најјача светска сила, и која Кину проглашава за свог стратешког непријатеља, јасно је да у овој посети много тога "шкрипи" те да је питање хоће ли путне дневнице које Блинкен добије након овог путовања заиста бити заслужене. Место у ложи са кога је посматрао овај меч - по свему судећи биће највише што ће Блинкен успети да "извуче" из своје друге званичне посете Кини.

Њега сутра очекује и пут у Пекинг и састанак са колегом Ванг Јијем, а неки верују да би домаћин могао и да му буде лично Си.

Аналитичари предвиђају да би расположење Кинеза могло и да се "охлади" с обзиром на то да је најављено да ће амерички представник критиковати домаћине због наводне продаје оружја Русији. А ако буде још мало хлађења - прогноза за даљи развој кинеско-америчких односа је - тотални минус.

Кинези, иначе, имају обичај да без мало речи кажу много тога.

Тако су, недавно и Шолцу, управо добродошлицом показали да и није баш тако добродошао. На аеродрому у граду Чонгкинг, одакле је кренуо у посету Кини - током које ће се сусрети и са премијером и кинеским председником Си Ђинпингом - Шолца је сачекала шачица новинара, а од званичника само заменик градоначелника Хуа Јуан.

Кинеско друштво је хијерархијско и протоколарно, тако да сигурно да овако "грубе" добродошлице за двојицу западних званичника нису биле никаква случајност, већ итекако јасна порука.

Исте сигнале, послао је Пекинг прошле године и шефици Европске комисије Урсули Фон дер Лајен, која је у Кину допутовала "држећи" се за француског председника Емануела Макрона.

Црвени тепих, војне параде и пуцњава топова на Тргу Тјанмен, били су део сценографије поводом Макроновог доласка, кога је на аеродрому лично дочекао кинески министар спољних послова. Његовој сапутници "запао" је само министар екологије, а уместо државних почасти добила је могућност да са аеродрома изађе на - редовном излазу за путнике.

Агресивна политика Запада према Кини, не оставља много простора за чуђење – па тако, не би изненадило ни кад би неког од западних званичника на неком од аеродрома у Кини, приликом званичне посете дочекао евентуално само хотелски возач, или бар портир неке установе.  Не би можда било уобичајено, и у складу са протоколом – али би било итекако објашњиво.

image
VV inauguration
banner