Магазин

Дан за паузу од одмора је кључ доброг одмора

Путовања су забавна и драгоцена искуства, али уједно могу бити веома исцрпљујућа, поготово када се након авантуре одмах враћа у нормалан живот и свакодневну рутину. Због тога је корисно имати дан намењен за ''пуњење батерија''.
Дан за паузу од одмора је кључ доброг одмора© Pexels/Daniela Constantini

Када се одмор користи за путовања, на крају смо ретко заправо освежени и спремни за повратак у реалност. Иако је изузетно важно активно упознавати нова места, културе и људе, многе активности овог типа могу постати врста напора, јер сваки одлазак на ново место доноси одређене одговорности.

Искуства пријају, али одмах се вратити у обавезе док је ум и даље на одмору може проузроковати велики ментални и физички стрес. Међутим, забаван пут и успомене не морају имати овакву цену. Као и увек, важно је добро испланирати програм путовања, али шта учинити када се пут заврши како би повратак у реалност био ''безболан''?

Препоручљиво је додати ''дан за пуњење батерије'' након путовања, који ће бити намењен за привикавање на кућу, град и рутине којима се враћа.

Најбоље је да то буде цео један дан након одмора и одласка на другачије место. Прво, може бити искоришћен у продуктивне сврхе. На пример, прва половина дана је намењена за пражњење кофера, сређивање дома, прање веша, одлазак у продавницу... Затим, време је за опуштање.

Пре састајања са породицом или пријатељима за описивање утисака, добро је издвојити неколико сати или чак цео дан за "пуњење батерија" само за себе. Бити у тишини и имати сопствени мир након многих искустава на другачијем месту ће помоћи мозгу да се полако ''обнови'' и привикне на познату околину. Захваљујући таквој менталној паузи, обавезе које следе не делују толико напорно и застрашујуће.

Осим тога, тело добија заслужен одмор. Ако је умор од пута и даље присутан, биће веома тешко привићи се на поновни одлазак на посао, састајање са људима, обављање рутина... Спавати неколико сати дуже и провести дан у удобној одећи ће бити значајно за пуњење енергије.

Што се тиче остатка слободног времена на овај дан, све зависи од особе до особе. Некоме ће пријати шетња по крају, некоме излежавање, а други ће полако почети да обављају мање обавезе како би се ''загрејали'' за наставак свакодневног живота. Такође, овај период може бити добар за састављање генералног плана за наредни период. У сваком случају, ''дан за пуњење батерије'' је сигурно користан за свакога, без обзира на личне навике.

Следећи пут, приликом организовања новог путовања, у програм се може укључити један додатни дан за ментално и физичко обнављање код куће, што ће заиста учинити одмор пријатним и испуњеним.

image