Магазин

Спакујте се као професионалац: ултимативни водич за паковање за пут

Несесери препуни козметике и шминке, часописи, скупоцен накит - које још ствари треба искључити са списка када кренете да се спремате на пут, а шта је оно што обавезно треба да понесете како бисте били сигурни у сваком тренутку?
Спакујте се као професионалац: ултимативни водич за паковање за пут© Canva / Pilin_Petunyia

Како нам се ближи време празника, многи ће пожелети да отпутују макар на кратко, а градску вреву замене природом или неким одмором у СПА центру. Најтежи задатак пред вама је спаковати таман онолико колико је потребно - ни мање, ни више од тога. Како бисмо макар мало олакшали паковање за путовање, направили смо кратак преглед ствари које најчешће праве "гужву" у коферу, а које највероватније већ постоје у смештају:

Штапићи за уши, тупфери и купке

Уместо да свој несесер беспотребно пуните штапићима за уши, паковањима тупфера и осталим ситним хигијенским "инвентаром", побрините се да понесете само оно основно, попут четкице и пасте за зубе, посебног шампона и регенератора за косу и средстава за интимну негу. Већина хотела и апартмана који су данас својим гостима стављају на располагање купке, течност за испирање усне дупље, креме за бријање а уколико нисте сигурни, увек их можете контактирати да бисте проверили.

Свакодневна козметика

У свакодневној рутини често има много више козметике од оне која нам је потребна током пар дана одмора. Да бисте уштедели место у коферу, пре паковања несесера са козметиком пажљиво проберите све производе за негу и одвојите само оне који су вам заиста неопходни, као што су SPF, да бисте се заштитили од сунца, тоник за чишћење лица и крема или серум за дневну и вечерњу негу. Што се тиче декоративне козметике, покушајте да се ограничите што је више могуће: маскара, кармин, тонирана крема и оловка за обрве су сасвим довољни за свакодневну шминку.

Преса за косу, фигаро 

Оставите код куће све кабасте уређаје попут пресе за исправљање или фигара за увијање косе, заузима много места у коферу, а направиће и пометњу у хотелској соби. Нека одмори и ваша коса, не само ви.

Када смо већ код уређаја, пегла је још једна од ствари које не би требало да носите, а уколико ипак гардероба захтева пеглање контактирајте смештај и проверите да ли имају једну на располагању у периоду вашег боравка.

Часописи и књиге

Многи од нас воле да током одмора прелиставају странице омиљених часописа док уживају у јутарњој кафи или поподневној чаши вина. Ипак, ношење часописа на путовање отежаће ваш пртљаг за пар килограма, а велике су шансе и да их нећете отворити када стигнете на дестинацију. Да бисте уштедели простор у коферу, уместо часописа и књига понесите таблет на који ћете инсталирати апликацију са књигама у електронском формату - не само да је компактнији и лакши, већ ћете моћи и да прочитате нешто што можда и нисте планирали.

Лаптоп

Уколико ваше путовање не подразумева посао, службени лаптоп оставите код куће. Сви новији телефони сада имају и електронско сандуче и приступ свим неопходним апликацијама, уколико буду постојали неки "горући проблеми" увек можете приступити преко телефона. Приликом паковања ограничите се на највише два "геџета" - телефон и таблет, како би ваш одмор био опуштајући.

Постељина и пешкири

Осим уколико ваш одмор није у природи (у шатору или кући на точковима) постељина и пешкири су потпуно непотребни у вашем коферу. Сваки смештај данас готово обавезно има чак и замену постељине и пешкира на дневном или недељном нивоу, а уколико то није тако, можда би требало да размислите о томе да потражите други хотел или апартман. Изузетак би могао бити јастук, уколико имате проблема са сном или болове у леђима због положаја у коме спавате - у том случају потражите јастук који ће вам служити за путовања и бити компактнији.

Опрема за тренинг

Иако је здрав начин живота пожељно одржавати и током дана одмора, пре него што спакујете неколико пари хеланки, топова за тренинг и патика, добро размислите да ли су вам они заиста потребни. Све што понесете "за сваки случај" најчешће не буде ни употребљено, а међу најчешћим стварима су управо ствари за тренинг.

Непрактична одећа и обућа

Нема ништа горе него када вам путовање упропасте неудобне панталоне или ципеле које вас жуљају. Приликом паковања ствари за пут, обратите пажњу на то да све што спакујете буде не само уклопиво, већ и удобно, будући да ћете вероватно обилазити нова места и проводити доста времена ван смештаја. Када смо већ код обуће и одеће, немојте носити са собом ни баде-мантиле и кућне папуче, већ се обратите смештају да вам припреме за ваш долазак.

Скуп и уникатан накит и дизајнерски комади

Данас је сликање обавезан део сваког путовања, а жеља за што бољим фотографијама често нам понесе да спакујемо све најлепше сатове, огрлице и наруквице, као и дизајнерске ташне или друге комаде гардеробе. Ипак, то није најпаметнија одлука, премда су управо они главна мета лопова на туристичким дестинацијама. Осим тога, ризикујете и да их случајно изгубите или оштетите у гужви, или заборавите у хотелу приликом повратка назад.

Шта би обавезно требало да понесете са собом на путовање

На списку ствари које је неопходно понети на свако путовање налазе се:

Неопходни лекови и остала медицинска средства - пре путовања увек проверите да ли се неопходни лек налази на списку забрањених за унос у одређену државу.

Фотокопије или очитане верзије свих важних докумената - а још боље би било да са собом не носите папире, већ направите фолдер на телефону и складиштите их у електронском формату.

Полису путног осигурања у електронском формату - у случају било какве непредвиђене околности поседовање полисе знатно вам може олакшати процедуре.

image